Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Зоологи виявили бджолу від двох батьків, але без матері

Медоносні бджоли – гаплодіплоіди. Самки бджіл з’являються із запліднених яйцеклітин, а самці – з незапліднених. Але 1-2% – це «мозаїчна стать ». Ці бджоли відомі як гінандроморфи, оскільки мають ознаки різних статей. Вони з’являються в результаті генетичної мутації, але як і чому це відбувається, не ясно.

Зоологи виявили бджолу від двох батьків, але без матеріВчені з університету Сіднея дослідили гінандроморфів. У ссавців в уже запліднену яйцеклітину не може проникнути інший сперматозоїд. Для бджіл, однак, характерна поліспермія, в результаті якої й з’являються гінандроморфи.

Австралійські вчені провели генетичне дослідження 11 гінандроморфних медоносних бджіл з однієї колонії й взяли ДНК тканин з різних частин тіла. У більшості бджіл від однієї матері, дійсно, було два або три батьки. Але одна особа жіночої статі відчувала нестачу генетичного материнського матеріалу і була створена злиттям двох сперм. Таку аномалію вчені бачать вперше.

Зоологи стверджують, що подібну гнучкість можна виявити в інших гаплодіплоідних комахах – мурах і ос. Наприклад, у деяких видів мурах сперматозоїд може увійти в яйцеклітину без ядра і привести на світ нащадків-самців. Це явище називають андрогенезом, воно зустрічається неймовірно рідко і пов’язано з пристосуванням до чужої навколишньому середовищу.

Джерело

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023