Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Зірка української сцени Олександр Стоянов став запрошеним художнім керівником балетної трупи Схід Опера

Один з найвідоміших артистів українського балету, прем’єр Національної Опери Олександр Стоянов став запрошеним художнім керівником балетної трупи харківської Схід Опера, єдиного Національного театру опери і балету на Сході України.

Як зазначив генеральний директор і художній керівник Схід Опера Олег Орищенко, рівень балетної трупи в Харкові настільки високий, що такі майстри, як О.Стоянов зацікавлені у співпраці з театром. Він зазначив, що, таким чином, в керівництві балетної трупи створюється цікавий творчий дуумвірат.

Чинний художній керівник балету заслужена артистка України Антоніна Радієвська, яка зараз працює над новою постановкою, продовжує щоденне керівництво трупою, а Олександр Стоянов як запрошений художній керівник підключається зі своїм потенціалом і вагою до організації міжнародних проектів, майстер-класів та в інших важливих художніх питаннях , – сказав О.Оріщенко.

Він висловив упевненість, що поєднання двох молодих, креативних і енергійних людей в керівництві балету призведе до появи нових цікавих постановок і незвичайних творчих проектів, в яких буде затребуваний і досвід народних артисток України Світлани Коливанової та Інни Дорофєєвої, які також продовжують працювати з балетною трупою Схід Опера.

Олександр Стоянов – заслужений артист України, прем’єр Національного академічного театру опери та балету України імені Т.Г. Шевченко. Йому 31 рік. Разом з дружиною, народною артисткою України, примою-балериною Національної опери Катериною Кухар (відома широкому глядачеві як член журі телешоу «Танці з зірками») становить зоряний дует головною оперної сцени країни. Лондонський балетний критик Меггі Фоер називає їх дует найкрасивішою балетною парою Європи. В їх репертуарі практично всі класичні вистави Національної опери, вони танцюють головні партії в балетах «Лускунчик», «Ромео і Джульєтта», «Лебедине озеро», «Спляча красуня», «Жизель» та ін. А.Стоянов лауреат міжнародних конкурсів артистів балету Premio Roma в Римі і імені Сержа Лифаря в Києві.

Схід OPERA – новий бренд Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В.Лисенка. Під цим брендом восени театр відкрив свій 143-й сезон. Заснований в 1875 році, сьогодні є єдиним Національним театром опери та балету на Сході України. У репертуарі – 65 оперних і балетних постановок. Протягом року на великій сцені грається 270 власних спектаклів, в минулому сезоні тут випущено 8 прем’єр. Тільки театральна трупа об’єднує понад 300 артистів, а всього тут працюють майже 750 осіб. Новий бренд покликаний оновити сприйняття театру і запустити інноваційну ідею розвитку театру як сучасного центру музичної і театральної культури, орієнтованого не тільки на класичний репертуар, а й на сучасні та експериментальні постановки, на відкритість новому і просування актуальної української та світової культури в молодіжне середовище. В рамках ребрендингу розроблений і впроваджений новий логотип театру, відкрилися нові майданчики (камерна сцена, відкрита сцена і експериментальний лофт), сформований Музичний Молодіжний Хаб, в рамках якого проведено фестиваль «Схід OPERA Просто неба» і зараз проводиться перший в Україні конкурс молодих композиторів, які створюють музику для опери і балету.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023