Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Здається, я заходжу в наш сад – у Харкові розпочинається друга Бієнале молодого мистецтва (17.09)

Вже завтра, 17 вересня, у Харкові відкривається друга Бієнале молодого мистецтва – найочікуваніша подія року в Україні в галузі візуальних мистецтв. Харків є другим містом, якому випала честь приймати цю масштабну національну подію. Тема Бієнале цьогоріч звучить як “Здається, я заходжу в наш сад” і сама карта Бієнале є метафорою ботанічного саду та запрошенням у мандрівку Харковом – бієнале має 16 локацій, більшість із яких ще не приймали мистецьких проектів.

Участь у Бієнале беруть художники й художниці з усієї України. Бієнале триватиме до 31 жовтня 2019 року. Кураторська група основної програми: Анастасія Євсєєва, Дарина Скринник-Миська, Борис Філоненко.

У день відкриття, 17 вересня основні виставкові простори – два поверхи в історичному корпусі готелю “Харків” та ЦСМ “ЄрміловЦентр” – будуть відкриті для публіки з 18:00. Вхід вільний. Експозиція у готелі цікава не лише різноформатними художніми проектами, а й тим, що є прикладом оживлення простору: ці поверхи не використовувалися вже понад 10 років і були розчищені командою Бієнале спеціально під експозицію. Четверта експозиційна зала має вихід на терасу, з якої видно конструктивістський комплекс площі Свободи.

Це саме та локація, яка здатна розкрити локальну ідентичність на фундаментально іншому рівні, ніж інші задіяні у Бієнале місця. Зараз це зруйноване приміщення з історичними та стилістичними нашаруваннями несе потужне візуальне і символічне навантаження, та активно взаємодіятиме з експонованими в ньому творами. Для нас це одночасно і виклик, і своєрідна відповідь на кураторську концепцію, – говорить співкураторка Бієнале Анастасія Євсєєва.

Офіційне відкриття за участі художників і художниць, кураторської групи та представництва Міністерства культури відбудеться на сходах 5 під’їзду Держпрому о 18:00. Welcome-drink у готелі “Харків” та зустрічі із митцями й мисткинями – з 19:00.

Далі експозиція в готелі “Харків” працюватиме з 11:00-20:00 щоденно, тут будуть представлені 28 проектів із основної програми. Вхід – через арку за міським кафе «Харьок» з вулиці Тринклера.

ЦСМ “ЄрміловЦентр”, де представлені ще 11 проектів, працюватиме традиційно щодня крім понеділка, з 12:00 до 20:00.

Також проекти з основної програми можна буде побачити:

  • у 5 під’їзді Держпрому (11:00 -20:00 щоденно, неділя – вихідний),
  • Ботсаду ХНУ ім. Каразіна (Клочківська, 52, будні 9:00-18:00, неділя: 12:00-18:00, субота – вихідний),
  • Обсерваторії – НДІ астрономії ХНУ ім. В.Н. Каразіна (9:00-18:00, субота 14:00-18:00, неділя – вихідний)
  • та у сквері біля Харківської школи архітектури (Конторська, 5).

 Усього у межах Бієнале відбудеться понад 50 подій (у чотирьох програмах: основній, паралельній, дитячій та основній) на 16-ти локаціях у місті. Повний розклад – за посиланням.

У кураторській концепції, «Здається, я заходжу в наш сад», йдеться про те, що «Рішення доглядати сад було проявом впевненості у найтемніші часи. На тлі катастроф, після землетрусів і бомбардувань, під час цілковитої втрати власних прагнень у задушливому однопартійному суспільстві, або, навпаки, у невпинному потоці змін, що розмивають старі напрямки й не дають нових мап для орієнтації. Коли картина світу остаточно ламається, а дія здається неможливою, ми все ще здатні налагодити стан речей — дбати про сад. […]» Повний текст концепції можна прочитати за посиланням

Образ садівника пов’язаний з вірою окремих людей, а радше певного типу людей (людей культури?), що світ можна привести до належного стану бодай в окремих його частинах. Проте це вимагає від садівника ретельного догляду за довіреним йому простором та постійних зусиль, – вважає Дарина Скринник-Миська, співкураторка Бієнале.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023