Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Замалювати або заблокувати чат-ботом – як у Харкові воюють із наркоканалами в мережі

Антон сам вживав наркотики, тому знає, як важко від них відмовитися. І як легко “підсісти”. Особливо, коли нагадування буквально на кожному кроці. Тому 2,5 роки він замальовує наргокрафіті. Почав зі свого району – щотижня виходить у рейд із балончиком фарби.

Антон Польовік, засновник руху “Намалюй життя”:

Делаю полезное дело для общества, показываю, что не все наркоманы какие-то отбитые. Я завязал 3 года назад, и вот таким символом солнца, света, что это знания помогли мне справиться. Напишу еще пожелание.

У Харкові місцева влада наймає фірми для боротьби з такими графіті. Харків’янин каже, служби просто не встигають, настільки активно з”являютья нові написи. Біля школи №109 одразу кілька наркоадрес.

Антон Польовік, засновник руху “Намалюй життя”:

Больше всего наркоадресов рисуется напротив школ. Вот школа, и это постоянно, неслучайно. Родители, сами школы, обращайте на это внимание!

90% продажів наркотиків здійснюють у телеграм-каналах. Власне, адреси звідти і малюють на стінах. Минулоріч для боротьби з розповсюдженням харківські кіберполіцейські створили чат-бот. Він блокує нарко-спам і закриває нарко-магазини.

В’ячеслав Марков, декан факультету кіберполіції Харківського національного університету внутрішніх справ:

Среди них были как магазины, которые работали на оккупированной территории Донецка и Луганска, анексированной Крыма. Это 1500 магазинов, среди которых были довольно крупные до 10 тысяч подписчиков. По подсчетам экспертов, самый минимальный урон, который мы нанесли наркопреступности, это где-то 10 млн грн.

Владислав Локтіонов, курсант факультету кіберполіції:

Чтобы воспользоваться ботом, нужно перейти в телеграмм, и вбить ссылочку стопдрагсбот или просто стопнаркотик. Мы объединяем людей для блокировки наркомагащинов в телеграмме, потому что если вы как один человек пожалуетесь на какой то адрес, телеграмм вряд ли отреагирует на это.

Зараз харківські кіберполіцейські для боротьби проти наркотиків об’єднали 30 тисяч користувачів. Телеграм “зачистики” ведуть по всій Україні.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023