Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

За минулий рік «Харківміськгаз» виявив 492 випадки несанкціонованого використання природного газу

У 2021 році фахівці АТ «Харківміськгаз» зафіксувати 492 випадки несанкціонованого підключення до системи газопостачання. З них 22 факти облаштування врізок до газопроводів та понад 200 випадків втручання в роботу лічильника газу, що складає 1,5 % від загальної кількості демонтованих приладів обліку газу.

Фахівці газової компанії виявляють випадки несанкціонованого використання газу при обстеженні лічильників, обході та огляді газових мереж та газового обладнання. Сторонні втручання в роботу газорозподільчих систем виявляються за допомогою сучасного обладнання.

Найчастіше фіксуються випадки несанкціонованого використання природного газу в Новобаварському, Московському та Київському районах міста. Поширеними є самовільне відновлення газоспоживання, втручання в роботу лічильника та врізки в систему газопостачання. Зокрема, порушники встановлюють магніти на лічильних механізмах, пошкоджують та підроблюють пломби виробника на вузлі обліку газу, а також облаштовують врізки в обхід лічильника, більшість з яких приховані.

Згідно з вимогами Кодексу ГРС, споживачі, які незаконно використовують газ, мають відшкодувати збитки, завдані газорозподільній компанії, а також сплатити всі послуги з відключення та відновлення газопостачання. Якщо порушник здійснив несанкціоновані врізки, він повинен привести систему газопостачання у відповідність до проектної документації. При виявлені несанкціонованого втручання в лічильник газу споживачу необхідно сплатити вартість проведення експертизи та встановити новий лічильник за власний рахунок.

Усі випадки несанкціонованого відбору газу шляхом втручання в систему газопостачання розглядаються спеціальною комісією. Якщо споживач природного газу не згоден з рішенням комісії, то він має право звернутися до суду.

Втручання в систему газопостачання створює загрозу життю, як родині споживача, так і його сусідам. Наприклад, несанкціоноване втручання в газову мережу шляхом врізки водопровідної труби до газопроводу-вводу нижче рівня землі спричиняє на місці несанкціонованої врізки витік газу.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023