Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Як зареєструвати пошкоджене – зруйноване майно?

Як зареєструвати пошкоджене/зруйноване майно – інструкція: 

1. Власник пошкодженого/зруйнованого будинку або квартири може самостійно подати заяву через Дію (на сайті або у додатку).

  • Якщо у вас не має можливості скористатися онлайн реєстрацією, заяву можна подати через ЦНАП або у нотаріуса.
  • Подати заяву можна незалежно від того де ви перебуваєте. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб.

2. Органи місцевого самоврядування створюють спеціальні комісії для огляду пошкодженого майна.

  • Після перевірки об’єкта Комісія складає акт обстеження будинку/квартири.
  • В разі значних пошкоджень органи місцевого самоврядування залучають експертів та складають звіт щодо можливості подальшої експлуатації будівлі.

3. Заява та висновок комісії по кожному окремому об’єкту будуть вноситись до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Якщо комісія вже сформувала акт по пошкодженому майну, це ні в якому разі не виключає необхідності подання заяви через Дію або ЦНАП, оскільки саме ця заява буде підставою для компенсації.
Якщо ви вже подали заяву про пошкодження майна в Дії, його не треба дублювати в ЦНАПі або у нотаріуса.
Подання заяви про злочин до ЄРДР (фіксується поліцією), щодо пошкодження майна – це окрема процедура. Відсутність такої заяви не буде підставою для невиплат. Але громадяни України можуть скористатися своїм правом та звернутися до правоохоронних органів з заявою про злочин у зв’язку з заподіянням шкоди через збройну агресію російської федерації.
Якщо ви маєте можливість і вирішили відновити пошкоджене житло самостійно для того щоб отримати в подальшому компенсацію за нанесені збитки і не хочете очікувати приїзду державної комісії для обстеження, можете замовити обстеження пошкоджень приватною компанією, але при цьому кошти за проведення обстеження компенсуватися не будуть, а складений акт переданий в органи місцевого самоврядування буде компенсований державою відповідно до закону який буде прийнято.
Для проведення самостійного обстеження об’єкта, необхідно надати письмове повідомлення про початок робіт органам місцевого самоврядування або військовій адміністрації, а після закінчення обстеження надати копію звіту про обстеження.
Порядок отримання компенсації буде визначено окремим законом. Як тільки його ухвалять і буде визначено механізм виплат – буду інформувати додатково.
фото ТГ-канал Олег Синєгубов

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023