Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Як це повернутися додому на зруйновану Салтівку? Історія одного будинку

Стіни з дірами від обстрілів, зі слідами вигорілих квартир у різних частинах багатоповерхівки і з цілим виваленим від ракетного удару під’їздом. 9-поверхівка на  вулиці Метробудівників на Салтівці – як дзеркало того, як війна побила північний район Харкова. 

Днями за заявкою від місцевих в розбитому під’їзді шукали тіло загиблого. Занадто характерний запах був довкруг. На щастя, під руїнами так і не знайшли нікого.

Поки розбирали завал, двір наповнився звуками. До того тут було чутно лиш вибухи то далі, то ближче. А у проміжках між ними можна почути єдиного мешканця багатоповерхівки – із 24 лютого тут лишилася єдина людина. Він просить звати його дядько Лев. Чоловік ні на день не полишав дім. Лиш родину відправив у безпеку, а сам лишився. І навіть не ховався у підвал. Каже, не через свою сміливість. Навпаки, боявся, що там засипле і не вибереться. Тим більш в одному з під’їздів тут прильот був саме у підвал. Тому весь час жив або на 6-му поверсі, або на подвір’ї.

фото Ганна Черненко
фото Ганна Черненко 

Комунікацій у будинку давно немає. При нас Лев розігріває картоплю на вогнищі. Із закоптілої пательні пахне смачно. Як протримався тут понад три місяці, каже, допомогли волонтери. Вони і досі возять чоловіку продукти. Магазини у районі розбиті.

Дім виглядає страшно. Із вікон квартир вигляд такий саме. На погорілі і побиті будинки посеред зеленого спального району.

фото Ганна Черненко
фото Ганна Черненко

У цій вигорілій квартирі цілими – ні як інакше, ніж дивом – лишилися чайник і кілька блюдець. Палало дуже сильно, температура поплавила навіть металеві спорт приладдя.

фото Ганна Черненко
фото Ганна Черненко

Про пожежу в сусідній квартирі розказує Олексій. Він не бачив дім кілька місяців. Щоб зайти в дім, треба залазити на фундамент, сходів немає. І обов’язково дивитися під ноги. Правої частини під’їзду немає, саме там розбирають завали рятувальники. Далі місток зібраний із дверей до сходів. На 3-му поверсі темно. Світло йде лиш від порожніх вікон кавртири-попгорілиці. Оселя Олексія вціліла тільки тому, що квартиру затопило через розірвані комунікації. Підлога та стіни нагадували ковзанку. Стеля і стіни в тріщинах і зсунулися.

Перебувати тут небезпечно.

фото Ганна Черненко
фото Ганна Черненко

Олексій із дружиною пакують вцілілі речі, по-троху переїздять. Проте куди – питання відкрите. Тимчасово живуть у знайомих. Знімати самостійно – немає фінансів. А коли і як отримати нове житло – питання відкрите для 15 тисяч салтівчан.

фото Ганна Черненко
фото Ганна Черненко

У червні на Салтівку вперше за тривалий час потяглися люди: приїжджають подивитися на те, в якому стані їх будинки, і спробувати забрати речі. Якщо є що забирати.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023