Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Нова система в’їзду на кордоні України: біометричний контроль

Біометричний контроль у дії. Від 1-го січня кордон України громадяни 70 країн перетинають, лишаючи відбитки пальців, як стало відомо Вісті Ньюс. Заходи перетину посилили за рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Нова система перевірки діє в 157 міжнародних пунктах пропуску, це й аеропорти, і залізниця, і автомобільні пункти. Як це працює? При першому в’їзді громадяни лишають відбитки п’яти пальців правої руки, при подальших візитах система буде сканувати чотири пальці.


Поки відпочивали, змінилася система в’їзду. Анна повертається до Росії зі Стамбула, де зустрічала Новий рік. Через те, що РФ серед 70 країн, які підпадають під обов’язковий біометричний контроль, в аеропорту здає відбитки пальців.

Анна, громадянка Росії (летить із Туреччини):

Мы вылетали еще 29-го декабря прошлого года, а в новом году возвращаемся обратно. Мы понимали, что будут какие-то изменения, но не знали, как будет. Да, ничего нет сложного. Быстро прошли и все.

Систему біометричного контролю тестували з кінця грудня. На автомобільних пунктах пропуску та в аеропортах громадяни як і раніше підходять до віконця, куди надають паспорти, саме там притискають руку до сканера. На залізниці контроль виглядає інакше. Прикордонники заходять у купе з переносними пристроями для зчитування відбитків.
При першому перетині українського кордону громадяни лишають відбитки п’яти пальців правої руки. Надалі скануватимуть тільки чотири. Система перевіряє подорожуючих через міжнародні бази Інтерполу та Європолу. Це зроблене для безпеки України, аби не допустити в’їзд злочинців і терористів. Проте реагують на прохання лишити відбитки іноземці по-різному.
Андрій, громадянин Росії (Бєлгород):Если решило правительство Украины, значит так надо. Я первый раз, посмотрим, как первый раз.

Людмила громадянка Росії (Москва) та Лариса  громадянка України:

– Неудобно. И для родных неудобно то, что они встречают.
– Зачем вообще эта граница нужна? Зачем (ред.) придумали.
– Мама тут живет, дети в Москве живут, и как – мне постоянно доверенность делать?

Олександр, громадянин Росії (Бєлгород): 

Особое отношение между странами, поэтому необходим учет, контроль и так далее.

За три дні після введення жорсткіших умов перетину, жодних конфліктів у пунктах пропуску не виникало, повідомляють прикордонники.
Сергій Сальний, начальник відділу зв’язку автоматизації Харківського прикордонного загону:
Взагалі по Східному регіональному було оформлено близько 2,5 тисяч громадян. Із них близько 1000 – це по Харківському прикордонному загону.
Прикордонники роз’яснюють людям нові правила в’їзду та інформують – відмова фіксації біометричних даних дорівнюється відсутності документів, а отже в’їхати до України буде неможливо.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023