Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Як отримати інвалідність пораненій цивільній людині?

За даними ООН, від 24 лютого 2022 до 7 травня 2023 року в Україні нараховують 14 815 поранених цивільних людей, ще 550 були поранені через дію мін та інших вибухонебезпених предметів.

Відповідно до розпорядження Кабміу такі люди з весни 2022 року мають статус інвалідів війни незалежно від регіону. У травні цього року Кабмін вніс зміни до нормативних актів, які регулювали процедури, адже раніше це розпорядження стосувалося тільки Донецької і Луганської областей.

ВАЖЛИВО: Якщо цивільна людина отримала поранення, і це спричинило інвалідність, то вона має звертатися до міжвідомчої комісії при Мінветеранів.

Як подати заяву на встановлення інвалідності?

На розгляд міжвідомчою комісії треба надіслати такі документи :

  • копії первинної медичної облікової документації;
  • висновок судово-медичної експертизи;
  • копію довідки МСЕК про групу і причину інвалідності від загального захворювання (для повнолітніх) або копію висновку ЛКК (для дітей);
  • довідку про відсутність (наявність) судимості;
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заяву та необхідні документи слід подати або надіслати поштою до Міністерства у справах ветеранів за адресою: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001.

Які пільги доступні? 

Людина, яка отримала інвалідність внаслідок воєнних дій, за законом може розраховувати на ширший перелік пільг, зокрема:

1) безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

2) позачергове безплатне зубопротезування, безплатне забезпечення іншими протезами та протезно-ортопедичними виробами;

3) безплатне позачергове щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням з компенсацією вартості проїзду до санаторно-курортного закладу і назад тощо.

Матеріал створено завдяки статті Інформаційного порталу Харківської правозахисної групи

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023