Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Виплату пенсій на непідконтрольних територіях врегулюють законом

Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», статтею 4 якого визначено, що на тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина. Пунктом 2 статті 7 цього ж закону передбачено, що виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території і не отримують пенсій та інших соціальних виплат від уповноважених органів Російської Федерації, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

пенсія ООСГромадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, можуть оформити продовження виплати пенсії або її призначення за законодавством України, звернувшись до:

– головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області – щодо отримання пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей) або згідно з міжнародними договорами України з пенсійного забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

– Генічеського об’єднаного управління Пенсійного фонду України та Скадовського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області – щодо отримання пенсії відповідно до інших законодавчих актів.

Порядок виплати пенсії та надання соціальних послуг громадянам України, які проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 № 234):

– відповідно до Порядку, особа має надати заяву про отримання пенсії із зазначенням місця проживання (реєстрації) та паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон);

– після отримання від Пенсійного фонду РФ паперової пенсійної справи заявника та інформації про дату останньої виплати здійснюється поновлення виплати пенсії;

– виплата пенсії, надання соціальних послуг здійснюються щомісяця поштовими переказами, в тому числі міжнародними, за місцем проживання особи на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

За бажанням особи, виплата пенсії, надання соціальних послуг можуть здійснюватися відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їхні поточні рахунки у банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596, за умови відкриття рахунку в банку, розташованому за межами тимчасово окупованої території, з яким територіальним органом укладено відповідний договір.

Переказ пенсії особам проводиться за умови подання щороку до 31 грудня до територіального органу документа що посвідчує факт того, що фізична особа є живою, або паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон). У разі неподання зазначених документів виплата пенсії припиняється з 1 січня наступного року та поновлюється після їх подання.

Юрист пенсійної практики  Владислав Євтіхеєв

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023