Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

“Втрачене дитинство” – у харківському метро відкрили виставку про вбитих у війні дітей

484 дитини загинули в Україні від дня повномасштабного вторгнення росії.

76 діток були вбиті в Харківській області.

Історії двох десятків дітей (від ненароджених до підлітків), чиї життя обірвала війна, до Дня захисту дітей увінили в фотовиставці в Харкові. Її назва “Втрачене дитинство”.

У вестибюлі станції метро “Майдан незалежності” виставку можна побачити від 1 до 4 червня включно.

Проєкт створила команда платформи пам’яті Меморіал. Ці історії до річниці повномасштабного вторгнення показали в Новій Зеландії, Польші, Ізраїлі. Тепер їх знають і в Харкові, Полтаві, Дніпрі, Києві, Чернігові, Чернівях тощо.

Поруч із кольоровим фото історія дитини від першої особи, ніби вона сама розказує про себе.

Біля фото зупиняється багато людей. Ці зупинки довгі і емоційні. Сліз харків’яни не приховують.

Світлана, харків’янка:

«Я йшла повз,  у метро. Чую гра на скрипці, така мелодія, що в мене аж сльози на очах. Читаю (плаче), не можу… Діти в нас такі грамотні, розумні. Це все заздрість, це путін! Що він і вся його нація творять? Як? І він же готувався не рік, не два, він планував. Було у Другу світову страшно, але зараз ще гірше. Ці ракети, ракети».

Світлана мама 6-річного хлопчика:  

«Як це можна неемоційно дивитися? Зараз іде війна. І я така сама мам цих діточок, яких вже немає в живих. І я дуже-дуже хочу щоб ми перемогли, і наша земля рідна Україна, вона лишилася з нами. Щоб кожен сантиметр, кожен міліметр був з нами. І ті падлюки, котрі вбили наших дітей, вони за все відповіли».

Під час відкриття вставки виступив Заслужений артист України Василь Дмитренко. З реалізацією проєкту допомогла Харківська міська рада.

«Дуже важко казати, бо кожне життя, яке обірвалося наших дітей – це жах. Що стосується цієї виставки, хтось прочитає, але не дійде до кінця. І це не тому що він байдужий. Хтось зможе, хтось – не зможе. Кожна дитина – це життя, яке забрали росіяни, російські агресори. І крім болю відчуваю, «хорошу злобу». І вони повинні відповісти за це», – виставку у день презентації відвідав Харківський міський голова Ігор Терехов.

На виставці 22 історії загиблих дітей зі 160, які зібрав Меморіал.

..9-річний Микита Левченко спав в своєму ліжечку в Запоріжжі, коли російська ракета прилетіла в його будинок;
…Дитина Богдана і Віки Замченків не встигла навіть народитися, дрон, який влучив в будинок у Києві, забрав життя молодої пари і їхньої ненародженої дитинки;
…13-річний Олександр Шпилевський загинув під час евакуації з Анисіва, що на Чернігівщині…

На сайті проєкту є форми, які можуть заповнити самі рідні загиблих. Цей варіант найменше ретравматизує них. 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023