Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

“Все можливо” – концерт, в якому музика на дотик. Проєкт МАСО і Школи ім. Короленка

Вони відчувають музику на дотик, бо ноти читають пальцями. У Харкові учні школи для незрячих виступили разом із професійним оркестром. Саме музиканти Молодіжного академічного симфонічного оркестру придбали школі принтер зі шрифтом Брайля. Кошти зібрали на благодійному концерті. До цього вчителям доводилося буквально по штучно переписувати нотні твори для занять. Благодійники подбали про школу імені Короленка на рік раніше за державу, яка нині пообіцяла кошти на нове обладнання. При тому, що на всю Україну подібних шкіл тільки 6.

“Все можливо” – так назвали концерт, в якому разом із оркестром на сцені діти зі спецшколи імені Короленка. У школі вчаться учні з 13 областей України. Усі мають серйозні вади зору або повністю незрячі. Ще недавно щоб новий нотний аркуш опинився в руках у кожного учня, вчитель не спав усю ніч.

Олена Підгорнова, вчителька Харківської спецшколи ім. В.Г. Короленка: 

До четвертная 4. Если тетрадей 10. Я вот сейчас написала 1 такт, а их может быть 8,12,16, да еще 10 тетрадей. Это все нужно было выписывать вручную.

Тепер кожну ноту чи слово діти відчувають на доторк.

Ангеліна Штанкевська, учениця 11-го класу:
Це твір “Едельвейс”. Тут є і слова, і ноти. Щоб вивчити якийсь твір мені може знадобитися хвилин 15.

Маргарита Розуменко, учениця 12-го класу:
Раніше ми тільки чули мелодію і сприймали все на слух. Ми незрячі люди. Тотально.

Нотні аркуші, задачі з алгебри чи тести – усе готують собі самі. У харківської школи з’явилася своя принтерна лабораторія. Тут друкують у 3д і шрифтом Брайля. Усе купили благодійники. Заради останнього провели масштабний міжнародний концерт класичної музики. Вчителі нарікають, тифлопідручників із новими програмами мало або немає взагалі. І щось вчили ще за радянськими посібниками. Тож для 2 сотень дітей ці принтери відкривають світ.

Олександр Марченко, завідувач тифлотехнічної лабораторії школи:

Брайлевский принтер – для нас это произвело фурор, потому что очень много наглядных пособий мы печатаем и тактильная графика, шрифтом Брайля текст, в частности ноты для детей, которые не видят совсем.

Таких шкіл в Україні всього 6. Харківська з’явилася ще в 19 столітті. Фінансування міносвіти прийшло на сучасне обладнання лиш після втручання благодійників.

Олена Єрьоміна, директорка Молодіжного академічного симфонічного оркестру:

Після нашого проєкту про них заговорили більше, про них дізналися більше людей. Вони мають зараз підтримку держави більш масштабу, ніж це було раніше.

Натепер харківська школа очікує з бюджету понад 5 мільйонів гривень на тифлообладнання. Завдяки якому, учні, що проводять у школі більшість часу, виходитимуть у доросле життя більш підготовленими.

 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023