Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Вертеп-фест у Харкові став наймасштабнішим, більше тисячі учасників

Вертеп-фест у Харкові. Більше тисячі учасників із різних куточків країни зустрілися, аби сказати – «Від сходу по Карпати Україна наша мати!», як дізналися Вісті Ньюс. У перший день колядкового свята пройшли центром міста та заспівали найгучнішу новорічну пісню країни. Вертепи вразили містян регіональним колоритом – у кожного своя колядка, одяг та особливості.У наступні дні частина колективів рушить далі на схід України, аби там заспівати свою колядку миру.


22 регіони, 64 колективи, більше тисячі учасників – уся країна, у буквальному сенсі, пройшлася центром Харкова.

Ксенія Цуріна, керівник фольклорного гурту «Щебетушки» м. Харків:
Так заздалегідь готувалися. Вже кілька місяців готувалися. Тому що багато чого заспівати хочеться і поздоровити багато кого. Треба готуватися основательно. Щедрий вечір – це напередодні Василя свято. На щедрий вечір водять козу в нас, в нас співають щедрівки, господарі, господині. В нас готують щедру кутю. Багату таку!

З кожного села та області приїхали свої місцеві колоритні традиції.

Юлія Куліненко, фольклорний ансамбль “Дивина” м. Донецьк:
В нас козу водять саме на Василя. В деяких регіонах, я знаю на Західній Україні, в центральній частіше водять на 7-ме число. В нас лише 13-14. І в нас нема таких великих вертепів. Деінде в селах були, але вони не розповсюджені. Нам дуже цікаво знайомитися з новими людьми. Це і обмін досвідом, і ми знаходимо схожі колядки. В нас, наприклад, є колядка записана в Новосибірській області від переселенців з Полтавщини.

 

Ірина, член Харківського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів м. Харків:

Оскільки я народилась в Західній Україні, а доля мене закинула в таке красиве місто Харків, я вже тут майже 40 років живу, то я все з дому перенесла: і пшеничну кутю, з маком, з медом і 12 пісних страв я харків’ян вчу жіночок, що не ставлять ковбасу на Святий вечір, тому що Господь народився і мають бути фрукти і овочі. Не повинно бути негативу, тому що ковбаса і м’ясо це вбита звірина – це розпач. І Господь світло несе і ми хоча б в той день повинні заборонити собі їсти те, що вбиває когось.

Колядки заспівали і дітлахи, і студенти, і пенсіонери. Наймолодшому учаснику «Вертеп-фесту» не виповнилося навіть чотирьох. Маленький Коля разом з друзями та викладачем теж стали частиною ходи та заспівали щедрівку.
Аби провести паралель між традицією і сучасністю, колективи з Івано-Франківщини подолали понад 1 000 км.

Христина Попадинець, приїхала з Івано-Франківщини:
Ми представимо особливо народження Ісуса Христа. Ми привезли свої прикарпатські традиції із заходу на східну Україну. У нас грають особливі герої, а саме Пречиста Діва Марія з Ісусиком на руках, Йосип, ангел, пастушок, козак, також традиційні наші герої сьогодення – це воїн АТО, це волонтер, також світська жидівка та жид.
А ось кияни своєю особливістю вважають саме колядку. Адже вона поєднала в собі риси одразу кількох областей.

На заході країни існує традиція – частину нащедрованого передають у храми. У Харкові ж вона трохи модернізувалася – тут деякі учасники ходи щедрують для ветеранів бойових дій.

Богдан Волос, очільник Харківського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів м. Харків:
Взагалі традиція українська, вона в душі кожного, але у нас це постало як реакція, як не дивно на зовнішню військову агресію Росії. Бо в найскрутніші часи української історії саме звернення до духовних джерел вимагало об’єднатись, вистояти і перемогти.

Хода пройшлася із площі Конституції до головної ялинки міста. І вже звідси вони попрямували до різних куточків міста, аби подарувати маленьку казку харків’янам.

Андрій Шейнін, директор фестивалю «Вертеп-фест»:
В Харькове у нас более 30 локаций: практически все основные больницы, это военные госпитали, это практически все детеские дома, которые есть у нас, плюс все супермаркеты, не посчитаны многие станции метро, где будут выступать наши колядовальныки, площадь Свободы и ступени оперного театра, где тоже будет большой концерт и уже он начался.

Вертеп-фест тривав два дні. Вже 14 січня у парку Горького на жителів та гостей міста чекала грандіозна вистава, у якій взяли участь всі колективи.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023