Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Вдруге за рік у Харкові викрили псевдореабілітаційний центр для нарко- та алкозалежних

На цей раз у Харкові працювала ціла мережа, в якій лікували 2 сотні людей, як стало відомо Вісті Ньюс. Правоохоронці наголошують, не всі реабілітанти утримувалися там силоміць. Дехто прийшов рятуватися від залежності добровільно. Але були й такі, для кого закінчення курсу за власним бажанням, завершилося поламаними ребрами. У прокуратурі з’ясували лікували в цих центрах молитвою.

ФОТО ssu.gov.ua

Ось у таких умовах проходили курс реабілітації. Рятувати бралися нарко- та алкозалежних людей. За даними правоохоронців, організатори центру обіцяли хворим та їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу.

Віта Дубовик, прес-секретар прокуратури Харківської області:
Вартість такого лікування коштувала від 3 до 8 тисяч грн на місяць. У залежності від платіжної спроможності родичів.

Перевірки ані умови, ані сам центр не витримали. Тут не було штату лікарів та жодних дозвільних документів у сфері охорони здоров’я. Більше того про лікування медикаментами взагалі не йшлося. Це при тому, що серед реабілітантів були люди, хворі на гепатит, туберкульоз та ВІЛ-інфіковані.

Віта Дубовик, прес-секретар прокуратури Харківської області:

Чи люди взагалі отримували медичну допомогу, тому що, за попередніми даними слідства, у нас є інформація, що здебільшого лікували лише молитвою. Якимись релігійними ритуалами.

Вісім реабілітантів жили в кімнатах 9 на 10 м². На вікнах грати. Дзвінки родичам під наглядом. За провину чи втечу відправляли в підвал. Частина з залежних пацієнтів прийшла лікуватися за власним бажанням, але декого тримали тут силоміць.

Віта Дубовик, прес-секретар прокуратури Харківської області:
У нас там є людина, якій зламали ребра, коли вона хотіла звідти піти. Їх там утримували проти волі, навіть застосовували фізичне насильство. Є у нас навіть і така заява. Частина цих людей знаходилися там, за їхніми словами, добровільно. Вони дійсно прийшли туди лікуватися.

Харківська мережа псевдолікувалень включала в себе 5 центрів або просто орендованих великих приватних будинків. У прокуратурі говорять про 2 відкритих провадження – це побої та мордування, а також незаконне позбавлення волі або викрадення людини.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023