Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Вчені розробили електронний пластир, який сам вводить ліки в рану

Команда вчених з Каліфорнійського університету представила свій винахід – електронний пластир з датчиками температури й водневого показника, який допомагає лікувати хронічні рани. Про це розповіли в журналі Small.

Електронний пластир складається з двох шарів, які забезпечують як захист від патогенів з навколишнього середовища, так і автоматичну обробку рани ліками при необхідності. При цьому показником, який впливає на випуск антибіотиків, стала не температура тіла, а водневий показник: як тільки він виходить за межі норми (від 5,5 до 6,5), ліки надходить в рану.

электронный пластырь
Tufts University

Надходження необхідної кількості ліків відбувається шляхом електронної начинки пластиру. Вона складається не тільки з датчиків температури й водневого показника, а й нагрівача – підвищуючи температуру нижнього шару пластиру, він змінює агрегатний стан гідрогелю та випускає антибіотики. Ще один елемент електропластира – невеликий модуль з мікроконтролерами, який з’єднується з електродами пластиру і закріплюється на шкірі поруч з ним. Він необхідний для зчитування й обробки даних з датчиків.

Створений нами розумний пластир з датчиками температури й водневого показника і доставкою ліків – це прототип для більш широкого кола можливостей. Можна тільки уявити, що в нього можна вставити інші чутливі компоненти, препарати й додати різні реакції на зміни в цільових маркерах, – розповів професор Самір Сонкусале, один з винахідників.

Вчені провели окремі лабораторні тести, щоб довести, що пластир не токсичний стосовно деяких клітин людини. Досліди пройшли успішно. Чи почнеться масове виробництво електропластирей – поки невідомо.

электронный пластырь
Pooria Mostafalu et al. / Small, 2018

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023