Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Укус змії та швидка на крилах – на Харківщині врятували жінку

На Харківщині жінку після укусу отруйного плазуна евакуювали до лікарні літаком, як стало відомо Вісті Ньюс. Зоя Бондаренко  фахівець зі змій, працює герпетологом, але на гадюку натрапила не на роботі, а випадково. У лісі її вкусила гадюка Нікольського, далі почався анафілактичний шок. Завдяки вчасно наданій допомозі, жінка вже вдома та нормально почувається. Загалом же тільки в Харківській області з початку року сталося 7 випадків укусів змій.

Зоя знає про змій усе. Жінка працює герпетологом. Гадюка вкусила її вдруге за 10 років роботи. Це сталося в лісі. І хоча робота зводить зі зміями щодня, тут натрапила на гадюку Нікольського випадково. Говорить, якби не смикнула рукою  змія б не напала.

Зоя Бондаренко, герпетолог:

Это единственный раз в жизни, когда я гадюку не заметила. Ну, как, я заметила. И даже услышала шипение, но руку до конца отдернуть не успела.

Зоя говорить, її професія зобов’язує, знати, як діяти, коли стався форс-мажор і напала будь-яка змія. Але організм відреагував алергічною реакцією.

Зоя Бондаренко, герпетолог:

У меня была сильная потеря давления. Я уже почти встать и шевелиться не могла. При повторном укусе, вот как в моем случае, это было непросто отравление, это была анафилактическая реакция. Организм уже знал этот токсин. И он очень бурно отреагировал.

У районній лікарні Краснокутська Зої ввели необхідну сиворотку. Далі постраждалу повезли в Харків. На всі зміїні укуси в області реагує так звана “крилата швидка”. Літаки Цивільного патруля за приписом вилітають на відстань від 100 км. І за 3 роки роботи пілотів це другий випадок, коли рятують укушених зміями. Минулоріч змія вкусила підлітка.

Юрій Покусай, пілот і керівник “Цивільного повітряного патруля”:

Головний чинник – це час. Тобто навіть, якщо дорога гарна, але це займає мінімум півтори години, а у нас це зайняло 20 хвилин.

На борту літака Зої надавав допомогу Роман. Лікар вперше літав і вперше зіткнувся зі зміїним укусом.

Роман Ходарєв, лікар, надавав допомогу в літаку:

При таких отравлениях тут каждая минута важна. Потому что насколько быстрее мы сможем ввести противозмеиную сыворотку, насколько быстрее мы сможем оказать необходимую помощь, тем меньше будет риск возникновения различных осложнений. Вплоть до смерти.

Гадюка Нікольського  плазун невеличкий. Саме така вкусила Зою.

Олександр Зіненко, серпентолог:

У дорослому стані вона чорна, тотально чорна. Тільки кінчик хвоста знизу жовтий. Невелика змія, до 90 см найбільші екземпляри. Краще не чіпати змій взагалі всіх. Я відрізняю легко, а як ви відрізняєте, я не знаю.

Самого Олександра за час його роботи плазуни кусали не менше 5 разів. Тож змієзнавець дає кілька нагальних порад при укусі. По-перше, якщо це сталося на природі, вийти до людей. За можливості сфотографувати змію чи запам’ятати, як вона виглядала,  так фахівці швидше зорієнтуються з протиотрутою. Також треба знерухомити кінцівку і в жодному разі не відсмоктувати отруту, не припалювати місце укусу та не накладати джгут. Головне ж правила  не чіпати змій, вони першими не нападають.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023