Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У суд доставили зниклу нарколога Федірко – справа Зайцевої та Дронова

У суді Харкова сьогодні має дати свідчення Олена Федірко, яку розшукували з літа. Жінка сказала, що біоматеріалу, крові та сечі, взяла достатньо. Все було опечатано в лабораторії. Нарколог наголошує, від суду не переховувалися та не тікала.

Суд у справі Дронов-Зайцева прийняв результати експертизи, проведеної у Дніпрі

Півроку розшуків і в залі суду з’явилася нарколог Олена Федірко. У справі ДТП на Сумській заслухали свідчення фахівця, що оцінювала стан Олени Зайцевої одразу після аварії. Жінка переконує, що навіть не знала, що її шукають – мовляв, не було ані дзвінків від слідчих, ані не бачила жодної інформації у ЗМІ.

Звільнилася за власним бажанням і просто жила за містом. З дому не виходила. Так Олена Федірко описала останні півроку свого життя. Нарколог, яку вважають ключовим свідком у справі щодо аварії на Сумській, нарешті з’явилася в суді. Жінку розшукували з літа 2018-го. Зрештою поліція знайшла її на дачі в обласному селі.

Олена Федірко, нарколог:

Да, ніхто не приходив, ніхто, нічого, ніяких повісток. Я сьогодні телефонувала слідчому, який дав доручення, щоб мене розшукали. Він щось нєвнятне сказав: там лікарі, там щось там надо.

Лікар говорить, що багато чого не може згадати з ночі 18-го жовтня. Усі дані тоді виклала в протоколі огляду. Проте точно пам’ятає, в Олени Зайцевої тест на алкоголь показав 0 етанолу. У той же час у водійки “Лексуса” була нестійка хода та поза Ромберга.

Олена Федірко, нарколог:

Наркотичне сп’яніння ніхто не ідентифікував. Там висновок “встановлено факт вживання опіатів”. І тому, чи це було наркотичне сп’яніння, чи струс головного мозку, сказати неможливо.

Найбільший резонанс протягом усього слідства у справі про ДТП була наявність опіатів у крові Олени Зайцевої. Сторона обвинувачення наполягала, що це означає, що водійка була під дією наркотиків. Захист наголошував: це наслідок вжитого знеболювального. Щоб встановити це достоту мали провести повторне дослідження. Але фахівцям не вистачило біоматеріалу. Мовляв, нарколог взяла замало сечі. Федірко це спростувала.

Олена Федірко, нарколог:

– Воно нікуди не могло зникнути. Воно все було опечатане, і все знаходилося в лабораторії.
– І зразків було достатньо?
– Достатньо, конечно.

22 січня Олену Федірко допитали всі сторони процесу. Захист Зайцевої наголошує, жінка підтвердила, що опіати в сечі – це ще не наркотики.

Євген Мельниченко, адвокат Олени Зайцевої:

Сам по собі залишок речовин в біологічних зразках ще нічого не говорить про наркотичне сп’яніння.

Адвокати потерпілих переконалися, що сама процедура забору біоматеріалу була зроблена відповідно до норм. А висновок про наркоречовини мають від інших інстанцій.

Лариса Матвєєва, адвокат кількох потерпілих родин:

Є висновки лабораторних досліджень. Всі ці висновки були досліджені. Питання стояло виключно в акті. Позиція Федірко в даному випадку мені не зрозуміла – її дивовижна відсутність і пояснення того, що до неї ніхто не звертався і не розшукував.

Батько загиблої Діани Берченко і постраждалої Оксани Євтеєвої у піврічне затворництво Федірко не вірить.

Ігор Берченко, батько загиблої в ДТП:

В смешном положении те лица, которые отвечают за то, чтобы ее нашли. Вот поэтому она и появилась. А сейчас я так понимаю, ее очень сильно проинструктировали.

У прокуратурі підкреслили, що після виступу в суді розшукуваного нарколога вони не побачили обтяжувальних обставин для Зайцевої. Наступне засідання у справі призначили вже на середу. Тоді мають заслухати експертів, роботі яких не довіряють адвокати.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023