Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У списку Сенцова на одного полоненого Росією менше – до Харкова повернувся політв’язень

10-та ранку  харківський вокзал. У списку Сенцова на одного полоненого Росією менше.
За рік і майже 4 місяці вперше вдома. Проте історія, як для розмови на кухні,  шокуюча.

Олександр Стешенко, звільнений політв’язень:

Первый день, что они делали. Они просто били. Выкручивали руки. Потом кульками душили, пакетами. Током раздвали, шокером били постоянно. Водой обливали и шокером били. Как после такого не скажешь, что они хотят?

Олександр у квітні 18-го поїхав до друга в Крим. Проте опинився в катівні ФСБ.

Олександр Стешенко, звільнений політв’язень:

Наклоняюсь расписываться и слышу, сзади кто-то бежит. Единственное, что увидел, это люди в балаклавах с оружием. Надели мне мешок на голову, наручники за спину.

Спочатку харків’янина арештували за ніби-то хуліганство. Далі 3 місяці підвалу, де вибили зізнання в екстремізмі. Мовляв, із членами Меджлісу планував теракти в Криму. Чоловіка навіть змусили обмовити людей, яких він не знав.

Олександр Стешенко, звільнений політв’язень:

Сначала мне вменяли экстремизм, но потом ко мне приходили адвокаты. И они, как я понимаю, развалили это дело. Но ФСБ говорит, понятно, что мы тебя просто так не отпустим, потому что… Ну, будешь сидеть за поджег дома.

Точніше, відсидів Сашко за ніби-то підпал дому проросійського Муфтія. Такою брехнею на окупованому півострові розпалюють ворожнечу та підривають довіру до проукраїнських налаштованих людей. Вчорашній політв’язень згадує, для українців у СІЗО є навіть окремі спецблоки. Що син і онук загратований, у Харкові не знали довго.

Михайло Яценко, дідусь:

Долго держали они, не сообщали. Вот так упекли его. Бедного. Где делся ребенок? Туда-сюда!

Півтора місяця Олександра не дочекалася мама. Вона стала головним борцем за звільнення.

Софія Яценко, бабуся:

Они у нас украли этот год. Вот я начинаю плакать… Если бы Саша был дома, мы могли бы мать сохранить. Мы ее потеряли! Нам его не хватало. На нервной почве…

28-річного хлопця звільнили умовно-достроково. Бабуся плаче  не відпустить ні на крок. І прагне нагодувати.

Звільнений тихо підраховує, надуманий кримськими окупантами строк мав закінчитися тільки 4 липня 2020 року. Проте міг і не скінчитися ніколи.

Олександр Стешенко, звільнений політв’язень:

Там я сидел, был спецпост, на котором сидели тоже украинцы. Женя Панов со мной сидел тоже полит заключенный. Духом они не падают, потому что их Украина поддерживает. Не оставляет в беде. Но сами понимаете, у людей там не сидят. У них там срока от 15 до 20 лет.

До полону Сашко вчився на 3 курсі, мав стати геодезистом. Що робитиме зараз, не знає. Не виключає  буде допомагати таким як і сам бранцям Кремля.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023