Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У п’ятницю тринадцятого МАСО «Слобожанський» відкриє свій 27-й концертний сезон

У п’ятницю, 13 вересня, в Будинку Алчевських, Молодіжний академічний симфонічний оркестр “Слобожанський” відкриє свій 27-й концертний сезон. Разом з молодіжним колективом виступить один з найвідоміших скрипалів сучасності – Валерій Соколов. У його виконанні в Харкові вперше прозвучить Концерт для скрипки з оркестром №1 Дмитра Шостаковича. Диригувати оркестром буде багаторічний творчий партнер Соколова – Віталій Протасов, який працює в манері історично інформованого виконавства. А тому харківська публіка має можливість послухати твори концертної програми в оригінальному звучанні.

Концерт для скрипки з оркестром №1 був написаний Дмитром Шостаковичем, для свого друга – скрипаля Давида Ойстраха, в 1947-48 роках. Однак, в ті роки влада звинувачувала Шостаковича в «формалізмі, космополітизмі та відриві від художніх запитів радянського народу», а тому для публіки концерт вперше довелося грати лише в 1955 році, вже в період «відлиги». Соло на прем’єрі виконував, звичайно ж, сам Давид Ойстрах – один з найвидатніших скрипалів ХХ століття. А ось у виконанні одного з найяскравіших скрипалів XXI століття, Валерія Соколова, в Харкові твір прозвучить вперше. Незважаючи на досить щільний гастрольний графік, Валерію вдається знаходити час для музикування в рідному місті. Музикант вважає, що Харків завжди був важливим, містом в музичному плані, адже, свого часу, тут концертували багато великих музикантів, в тому числі Давид Ойстрах та Володимир Горовиць. А тому, на спільних концертах з МАСО «Слобожанський» в Харкові, іменитий скрипаль щоразу прагне порадувати публіку творами, які раніше тут не виконував. Цього разу його вибір впав на скрипковий концерт Шостаковича:

Це грандіозний твір, пронизаний історичним та емоційним контекстом, – розповідає Валерій Соколов, – він включає в себе різноманітність симфонічного мислення та найскладніших технічних прийомів, не зовсім стандартних для регулярного скрипкового репертуару.

Керувати ж МАСО «Слобожанський» на концерті-відкритті сезону буде багаторічний творчий партнер Валерія Соколова і диригент Національної філармонії України – Віталій Протасов. У музичному світі він відомий, як палкий прихильник концепції історично інформованого виконавства – манери грати музику так, як вона звучала під час її написання. Сподівається захопити цією ідеєю і оркестр. Та й публіці, вважає Віталій Протасов, буде цікаво почути твір у його первісному вигляді. Особливо Симфонію №7 Людвіга ван Бетховена, яка відкриває програму концерту. Адже після прем’єри, в 1813 році, багато критиків характеризували її як «музичне божевілля» і «породження піднесеного і хворого розуму». Але минув час і симфонією стали нестримно захоплюватися, називаючи її «незбагненно прекрасною». І зараз це один з найулюбленіших публікою творів Бетховена.

А на думку художнього керівника МАСО «Слобожанський», народного артиста України Гаррія Абаджян, виступаючи на одній сцені з визнаними майстрами, молоді музиканти мають прекрасну можливість удосконалювати свою майстерність. А тому в новому концертному сезоні шанувальників музичного мистецтва чекають нові цікаві концерти за участю відомих світових музикантів. Так що свій 27-й концертний сезон молодіжний колектив зустрічає з оптимізмом, впевнено рухаючись до головної мети – стати центром тяжіння для талановитих молодих музикантів з усієї України.

Нагадаємо, що концерт «Відкриття концертного сезону 2019/20 МАСО «Слобожанський» відбудеться в п’ятницю 13 вересня, в Будинку Алчевських. Початок – о 19:00.

Адреса: вул. Жон Мироносиць, 13 (ДК ГУ Національної поліції).

Звук живий.

Початок – о 19:00.

Придбати квитки на концерт можна:

Сайт оркестру

в кассе МАСО «Слобожанский», тел.: 706-17-16, адрес: ул. Жен Мироносиц, 13 (офис оркестра).
на сервісі “Інтернет-білет”, за посиланням
на сервісі “Karabas.com”, за посиланням

Ресурсы МАСО «Слобожанский» :

facebook

Мероприятие в facebook

instagram

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023