Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові вшанували пам’ять загиблих у теракті під час Маршу гідності

Пам’ять загиблих в теракті під час Маршу гідності 22 лютого 2015 року вшанували у Харкові. Саме тоді близько сотні активістів вийшли на вулиці міста, аби схилити голови перед загиблими у кривавих боях на Інститутській 2014-го, як стало відомо Вісті Ньюс.Та внаслідок вибуху, в районі Палацу порту загинули четверо: міліціонер та троє активістів. Серед них був і школяр Данило Дідик.

Це кадри з Маршу гідності 2015 року. 22 лютого на проспект Петра Григоренка вийшли активісти, аби схилити голови перед тими, хто поліг у кривавій сутичці на Університетській 2014-го. Та жоден з них і не уявляв, що за кілька хвилин поруч прогримить потужний вибух.

Вибуховий пристрій закопали в один зі снігових заметів. Від розриву снаряду на місці загинули двоє – активіст Євромайдану Ігор Толмачов та полковник міліції Вадим Рибальченко. Наступного дня у лікарні помер 15-річний Данило Дідик. А вранці 24 лютого пішов з життя ще один активіст – 18-річний студент Микола Мельничук. І сьогодні, 22 лютого, через три роки після трагедії, вкладаючи квіти до пам’ятника, родини загиблих і досі не вірять у те, що трапилось.

Андрій Дідик, батько загиблого Данила Дідика:

Всю свою жизнь он любил Украину. Он еще маленький был, когда был первый Майдан. Он ходил постоянно, пел “Разом нас багато“. Понимаете, он любил Украину, он любил свой город, любил людей.

Тетяна Сикорко, сестра загиблого під час теракту Вадима Рибальченка:

Це та людина, яку я втратила, дуже дорога мені. Він дуже багато зусиль віддавав своїй роботі. Він вважав, що все, що він може зробити для людей – це їх захистити. Це його особиста справа, тому в нього не склалося з особистим життям. Він не встиг ні народити сина, ні народити доньку. Але він все своє життя, 37 років віддав справі захисту нас з вами. Багато читав, багато знав. Був досвідченим криміналістом. З його думкою завжди.. до його думок завжди прислухалися. 

Єдине, чого хочуть зараз рідні, аби винуватці трагедії були покарані. Однак за три роки суд так і не виніс вирок у справі. На думку прокурора Харківської області Юрія Данильченка її розгляд відверто затягують.

Юрій Данильченко, прокурор Харківської області:

К сожалению, линия защиты, которая сегодня выбрана подсудимыми выглядит так, что принимаются все возможные и невозможные способы, чтобы затянуть процесс. Трудно найти какое-то разумное объяснение этому. Но со стороны суда, со стороны государственного обвинения мы делаем все для того, чтобы максимально ускорить. Вынесение приговора.

Третій рік поспіль у день першого в історії Харкова теракту з загиблими проходить панахида. До підніжжя пам’ятного каменя приходять близько сотні харків’ян, аби вшанувати пам’ять про загиблих.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023