Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові відкрили дошку Ігорю Толмачову – пам’яті фізика, рятувальника, євромайданівця

На меморіальній дошці у вишиванці, а поруч смертельний вибух. У Харкові відкрили пам’ятний знак одному з найактивніших учасників харківського Євромайдану – Ігорю Толмачову, як стало відомо Вісті Ньюс. Це перше увічнення пам’яті активіста за 5 років від трагічної загибелі. Чоловік помер у теракті в 2015 році – протипіхотна міна, закладена терористами на мирній ході, вбила разом із ним ще 3 трьох людей.

Ці кадри – зірваної мирної ходи в Харкові – облетіли весь світ. 2015 рік 22 лютого вибух на проспекті Жукова вбив 4 харків’ян. Серед них загинув і лідер місцевого Євромайдану Ігор Толмачов.

Тільки за 5 років після смерті пам’ять одного з тих, хто найактивніше ставав на захист Харкова від «руського мира», увічнили. Барельєф відкрили в університеті Каразіна. Толмачов закінчив тут фізико-технічний факультет.

Володимир Чистилін, активіст:

Познайомилися на початку 14 року, коли треба було рятувати Харків. Ми тоді створили громадський штаб оборони міста. Тоді не питали, хто є хто. Треба було робити, створювати волонтерські центри. А потім ми дізналися, що він альпініст, що він рятівник, що він дуже класний фізик.

У день відкриття Ігор знову зібрав сотні своїх друзів і однодумців.

На створення дошки гроші зібрали друзі загиблого активіста. Вони ж були ініціаторами появи барельєфу. Скульптор переніс на дошку Ігоря в його улюбленій вишиванці. А поруч вибух – говорить, єдине, що могло знищити такий характер.

Сергій Сбітнєв, автор дошки:

Он, конечно, был такой глыбой. От него шла сила! Мужественный человек. Образ его, вот я когда его первый раз увидел по фотографиям, я понял, что нужно делать из гранита. Это самый твердый камень, который существует. Тем более он был альпинистом, спасателем. Человек, который не боялся ничего.

Ранок, коли Ігор пішов на мирну ходу на честь першої річниці Революції гідності, Марина забути не може. Дружина уявити, що в Харкові пролунає вибух просто не могла. Але говорить, дошка нагадуватиме їй не про трагедію, а про 20 щасливих років разом.

Марина Толмачова, вдова:

Я дуже хочу подякувати всім, хто це зробив. Для мене це дуже важливо. Це пам’ять Ігорю. Це він – такий як він був. Я дуже рада, що це є. І дуже хочеться, щоб всім, хто загинув, мали такі острівці по всьому Харкову. Куди можна прийти, покласти квіти і постояти.

Жінка і досі чекає на хоч якісь результати суду – адже підозрювані у теракті вже 5 років у СІЗО, а судового рішення наразі жодного.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023