Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові відбулась «Вікіконференція 2019»

12–13 жовтня у Харкові відбулась щорічна конференція дописувачів української Вікіпедії «Вікіконференція 2019». Дев’ята українська конференція учасників руху Вікімедіа проходила у Бібліотеці Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця.
У програмі заходу було 20 обговорень та тренігів, присвячені стану та перспективам розвитку онлайн-енциклопедії Вікіпедії, її сестринських вікіпроєктів тв покращенню технічних навичок редакторів Вікіпедії, Вікіданих та Вікісховища. У фокусі «Вікіконференції 2019» були питання стратегії розвитку українських вікіпроєктів та Громадської організації «Вікімедіа Україна», яка займається розвитком і популяризацією вікіпроєктів в Україні, а також підтримкою вікіспільноти.

ФОТО: Star61, ліцензія CC BY-SA 4.0

Вікіконференція зібрала понад 60 учасників – один з найбільших показників за всю історію подібних зустрічей вікіпедистів в Україні. Протягом двох днів учасники конференції обговорили багато питань. Зокрема, більш глибше та системно було обговорено питання про ЗМІ як джерело інформації для Вікіпедії та протидії появі фейків та дезінформації в онлайн-енциклопедії, неупередженість у редагуванні Вікіпедії. Також обговорювали як підвищити ефективність Освітньої програми Вікіпедії, наповнення сестринських вікіпроєктів, пропонували як краще налагоджувати співпрацю із закладами культури та освіти.

Організатори конкурсів статей у Вікіпедії і вікімарафонів разом з та учасникамии й учасницями розглядали шляхи заповнення наявних прогалин та підвищення активності редакторів-волонтерів, а також перспективи розвитку промоційної діяльності. Найголовнішим питанням, яке підіймалось фактично на всіх сесіях «Вікіконференції 2019», була популяризація вікіпроєктів та підвищення залученості користувачів, зокрема до участі у заходах, які проводять вікіспільноти в різних куточках України.

Учасники практичних тренінгів отримали навички роботи із шаблонами, створювали запити за допомогою SQL та SPARQL, працювали із векторною графікою SVG, вчилися писати програми для автоматизованих редагувань, а також дізналися більше про онлайн базу даних Вікідані та базу фотографій під вільниими ліцензіями Вікісховище.

Також під час «Вікіконференції 2019» відбулися Загальні збори Громадської організації «Вікімедіа Україна», на яких була затверджена стратегія розвитку організації на 2020—2022 роки, яка для організації стала першим досвідом такого довгострокового планування.

Організатор Вікіконференції – Громадська організація «Вікімедіа Україна», яка є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа і займається популяризацією проєктів Фонду Вікімедіа на території України, найвідомішим з яких є Вікіпедія. Цього року Вікіконференція вже друге проходила у Харкові (вперше – у 2012 році) і партнером цьогорічного заходу став ХНЕУ імені Семена Кузнеця. Раніше Вікіконференції проходили також у Києві, Львові, Вінниці та Херсоні.

Для довідки.
Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроектів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.
Вікіконференція – щорічна велика зустріч дописувачів проєктів Фонду Вікімедіа в Україні, найвідомішим з яких є онлайн-енциклопедія Вікіпедія, під час якою обговорюється стан та подальші перспективи розвитку вікіпроєктів та їх популяризації через підтримку ГО «Вікімедіа Україна».

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023