Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові пройшов “Тиждень українського кіно”

Найстаріший фільм на найстарішому кіноапараті можна було побачити на “Тижні українського кіно” у Харкові. Проект зібрав не тільки найцікавіші національні фільми, а й довів, що українці випередили французів на 2 роки у створенні сінема-мистецтва, як з’ясували Вiстi Ньюс.

У найстарішому кінотеатрі східної Європи, який знаходиться в Харкові, пройшов тиждень українського кіно. Починаючи з 7 вересня організатори показували фільми, якi були представлені раніше на кінофестивалях. Усе це було присвячено дню національного кіно, який відзначали 9 вересня. Кінотиждень почався показом фільму “Геній Василя Стуса”. Вибір був не випадковий, тому що саме на початку вересня – день пам’яті видатного поета. Що цікаво – роль Стуса зіграв далеко не актор.

Дмитро Коновалов, режисер фільму «Геній Василя Стуса»:

Очень важно найти типаж, который бы так или иначе совпадал с энергетикой, которую Вы себе представляете об этом герое. И Олег Фёдоров – он, хороший парень, и он волонтёр, и в нём это есть. Поэтому мы просто попросили его быть собой и всё.

Олег Федоров, зіграв роль Василя Стуса:

Це мій перший досвід. Я за фахом юрист, працюю адвокатом і ніколи не думав, що буду зніматися. Але така пропозиція, не міг від неї просто відмовитися. Я вважаю ця постать, вона справжня, вона, дійсно, є така українська. Читаючи про його долю, який важкий шлях він пройшов, яку принципову позицію він займав. Це для мене певний приклад.

Традиційно під час тижня кіно, показ не закінчувався титрами, глядачі могли обговорити побачене з його безпосередніми учасниками. А родзинкою відкриття харківського «українського тижня» стала презентація діючої моделі електротахіоскопа або просто – кінематографа. До речі, 120-річний проектор може увімкнути кожен бажаючий.

Електротахіоскоп – перший в світі кіноапарат і, як стверджують його нинішні власники, – кінотеатр “Боммер”, продемонстрував кіно за два роки до винахідників Братів Люм’єр. Так що справжній батько сінема – уродженець Харківської області Йосип Тимченко.

Олександр Костенко, заступник директора кінотеатру:

Уникальность этого аппарата заключается в том, что в нём применён, изобретённый Тимченко, принцип работы – механизм улитки. Данный механизм сменяет один кадр другим и делает задержку небольшую, которая фиксирует изображение на экране. И человеческий глаз успевает эту картинку увидеть и сфокусировать резкость на нём. Вот 25 кадров нужно человеку, чтоб изображение не было прерывистым. Вот аппарат именно и делает эти 25 кадров, останавливаясь на 1,25-ю доли секунды на экране. И за счёт этого человек видит не расплывчатое изображение, а с резкостью.

Цей апарат став першим експонатом майбутнього музею кіно.

Тетяна Настасієнко, директор кінотеатру «Боммер»:

Архивные материалы, какие-то старые фотографии. Может быть сделаем какую-то акцию, может у кого-то сохранились какие-то вырезки из старых газет. Думаю, что вот таким образом будем его наполнять. Возможно, у кого-то есть какие-то очень старые фотоаппараты, киноаппараты. Это тоже, я думаю, будет очень интересно.

Тиждень українського кіно вмістив у себе покази кращих українських фільмів, дитячий фестиваль “Дитятко”, а також “Ніч українського короткого метра”.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023