Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові пройшла акція “Захист декомунізації” проти повернення Жукова

У Харкові городяни вимушені виходити на захист декомунізації. Проспекту Петра Григоренка прагнуть повернути ім’я маршала Жукова. Процес запустила петиція та підтримка ініціативи мерією. Розглядати це питання депутати будуть вже на найближчій сесії міськради. У цей час активісти виходять із акціями проти зворотніх перейменувань і шукають шляхи знести бюст радянському маршалу Георгію Жукову.

Бюст Жукову в Харкові знаходиться в сквері на проспекті Григоренка. До декомунізації ця вулиця теж носила ім’я маршала Жукова. Але над проспектом нависла зворотня декомунізація. Після електронної петиції мерія розпочала процес повернення Георгія Жукова на мапу Харкова. Активісти виступили проти “реінкарнації” радянського маршала та розпочали серію акцій протесту. Хочуть лишити ім’я Григоренка та прибрати пам’ятник.

Еліна Гаєва, харків’янка:

Мне не надо рассказывать эти сказки про великого полководца. Мой отец воевал, и он, что мог мне, рассказывал. Я против того, чтобы улица, на которой я живу, где я хожу, была названа именем кровавого мясника.

Від сьогодні на монументі з’явився напис – “має бути демонтований”. А в Мінкульт активісти направили звернення, яке б дало старт законному знесенню. Також збираються пікетувати сесію міськради, яка розглядатиме рекомендацію топонімічної комісії щодо переназви.

Міла Денчик, громадська активістка:

Ми, звичайно, в правовому полі будемо працювати, але, якщо це не допоможе, громада зробить так, щоб на сесії не прийняли рішення назвати назад Жуковим. І цей пам’ятник, він все одно не буде тут стояти.

Але поки одні звуть Жукова “катом” і роздають листівки з довідкою про маршала. Інші його активно підтримують. На акцію прийшли кілька пенсіонерів, які намагалися зірвати плакат. На всі історичні довідки від активістів реагують агресією:

– Та не надо мне читать!
– Почитайте, просвіта.
– Такие ж придурки, как и вы.
– Цю брошуру робив доктор історичних наук. Доктор!
– Та на фига мне доктор? Этот доктор фашист самый настоящий.

У мерії пропонують назвати іменем Петра Григоренка іншу вулицю. Проте активісти категоричні.

Вадим Позняков, керівник ГО “Світанок”:

Жуков був кривавим м’ясником, він посилав без зброї українців визволяти Україну. Дуже багато українців загинуло без зброї. Жуков, наприклад, ніколи не був у Харкові. Петро Григоренко тут був і навчався. Петро Григоренко був дисидентом з Гельсінської спілки і займався захистом депортованих кримських татар. Тобто це не порівнювані фігури. Один – це мародер м’ясник, а інший бойовий генерал Другої світової війни та правозахисник.

Також у Харкові ім’я Жукова хочуть повернути і станції метро, яку теж декомунізували кілька років тому. Український інститут національної пам’яті також відреагував на харківські баталії довкруги Жукова. Там вважають перейменування проспекту Петра Григоренка на честь Георгія Жукова порушенням закону.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023