Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові презентували 4-й том біографічного словника “Генерали”

Четвертий том біографічного словника “Генерали” презентували у Харкові, як стало відомо Вісті Ньюс. Протягом кількох років команда дослідників, істориків і військових збирають матеріал для ґрунтовної роботи, в якій починаючи від сьогодення розповідають про офіцерів найвищих звань і їх період життя та роботи в Харкові. У новій книзі 430 імен з 18-19 століття.

Ідея створити біографічний словник, щоб персоналізувати історію, говорити про події через людей, в авторів з’явилася ще в середині 90-тих років. Видання цілком присвятили діячам, які вплинули на розвиток регіону і пов’язані з Харківською областю.

Сергій Посохов, професор ХНУ ім. В.Н. Каразіна:
На сегодняшний день издано уже много таких биографических сборников. Это и сборники о казацкой старшине, и о губернаторах, и о попечителях педагогичного округа, и о педагогах, и о таможенниках, архипастырях, и можно еще продолжать. Мы считали, что на самом деле нужно наполнить историю не только событиями, но и персоналиями.

Впродовж кількох років напередодні дня визволення Харкова від фашистської окупації в місті спеціально видають довідник із біографіями генералів. Цей “захисницький” напрямок виявився зараз найбільшим. У його 4 томах вже 1625 прізвищ і біографій.

Валентин Голік, голова правління Харківського клубу “Генерал”:

Если говорить суто о 4-м томе, хочу сказать, что здесь просматривается несколько блоков таких. Один из этих блоков представлен харьковскими генерал-губернаторами, и их в 4-м томе 22 человека. 35 – это выпускники Чугуевского юнкерского и военного училища. На тот период до 1914 года Чугуев считался неформальной военной столицей Харьковской губернии.

У першому томі упорядники зібрали сьогодення, другий представляє період Другої світової війни, у третьому – рубіж 19-20 століть.

Антон Біляков, професор ХарРІНАДУ при Президентові України:

В свое врем мы размышляли на тем, как правильно работать: пойти из глубины веков к сегодняшнему дню или наоборот. Решили все-таки начать с современников, и, как показала работа, это было правильным решением. Например, в том томе, который будет сегодня представлен широкой публике, более 430 биографий. Все эти генералы и даже один адмирал, почему я говорю, потому что для сухопутного Харькова среди сотни генералов, биографии которых помещены в каждом томе, всегда есть один или два адмирала, или вице-адмирала.

І вже на презентації четвертих “Генералів” історики говорять про п’ятий том. Довідник не будуть розширювати вглиб віків, хочуть випустити нову книгу з новими прізвищами. Примітно, що в новому довіднику є частина, присвячена боротьбі за українську державність. У ній відобразили й прагнення українців до автономності – це вдалося показати через біографії офіцерів, що пішли на службу до війська гетьмана Скоропадського або УНР.
Загалом же у книзі 430 біографій, із них біографії 32 уродженців області й 3 харків’ян.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023