Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові перевіряють шаурму – місця продажу не відповідають нормам

Небезпечна шаурма. У Харкові всі перевірені об’єкти торгівлі цими наїдками працюють із порушеннями, як стало відомо Вісті Ньюс. У місті почали перевіряти точки продажу після масового отруєння в Києві. У столиці отруїлися 92 людини, серед яких 12 дітей, і окрім заборони торгівлі фастфудом почали демонтувати МАФи з його продажу. У Харкові ж зареєстрували чисельні скарги містян на якість їжі. Фахівці наголошують, шаурма при порушенні зберігання складових, потрібних для неї, гарантовано обернеться проблемами зі здоров’ям. Тож що можна знайти, зайшовши у шаурменну з перевіркою, дізналися наші журналісти.

Це харківське перехрестя розташоване між 3-ма ВИШами, тут вихід із метро і безліч точок фастфуду для студентів. Зокрема, і 4 шаурменні. У першій же перевіряючі знаходять низку порушень.

Тут відсутнє місце для мийки та дезінфекції цього виробничого обладнання. Ми бачимо, що всі оці сковорідки забруднені. Тут зберігаються і хліб, і сосиски, і соус. І невідомо, що там ще у цих пакетах… Відсутнє маркування.

І навіть несподіване кухонне приладдя – шпатель.

Пояснити, чому їжа готується в таких умовах кухар не хоче. Просто тікає.

Перевірки місць продажу шаурми в Харкові стартували 11-го серпня. Рейди вже пройшли на кількох ринках і вокзалах. Результати – невтішні.

Роман Торяник, ст. інспектор управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області:
Перевірено 12 об’єктів – у всіх 12 об’єктах порушення. Жодного об’єкта нормального не виявлено. У кожному є якісь порушення. От сьогодні ще 3, і от уже 15 получається.

У топі порушень – відсутність куточка споживача та книги скарг, дозвільних документів на торгівлю і якість продуктів. Більшість реалізаторів дзвонять власнику точки з проханням підвезти папери. Так, продовжуючи готувати клієнту шаурму, реагують вже в другому кіоску.

– У вас есть документы на мясо?
– Сейчас подвезут.
– Подвезут?
– Да.

Головне ж порушення – недотримання умов зберігання складових майбутньої шаурми. Що і робить наїдки небезпечними.

Віктор Мілєв, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів:

В шаурме практически все ингредиенты несут угрозу. Начиная от мяса, его качества, безопасность и условий его обработки. Овощи – нет здесь условий для того, чтобы их помыть.

У рейді беруть участь представники 3-х відомств: поліції, Держспоживслужби та Держпраці. Адже часто шаурменні порушують не тільки санітарні норми, а й трудові. У них працюють неофіційно, на роботу беруть нелегалів.

Сергій Негодов, інспектор праці ГУ Держпраці Харківської області:
Зі слів працівників було встановлено, що вони неофіційно працевлаштовані. За неофіційне працевлаштування даних осіб буде застосовуватися штрафна санкція у розмірі 111 тисяч 690 грн за кожного працівника.

Хто і в яких умовах готує харків’янам шаурму, перевірятимуть до кінця вересня. У поліції будуть складати адмінпротоколи на порушників, які обернуться на штрафи.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023