Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

У Харкові невідомі розтрощили декілька сітілайтів з агітацією кандидатів в Президенти

Уночі 9-го лютого в одній з міських спільнот в Facebook з’явилось відео, на якому декілька людей в чорному одязі без знаків розрізнення розбивають сітілайти кандидатів в Президенти Євгенія Мураєва і Юрія Бойко, які розміщені на Московському проспекті та прилеглих вулицях.

На наступний день, коли спостерігачі ОПОРИ приїхали перевіряти факти можливого знищення агітації, всі сітілайти були заклеєні білим папером, а на землі поряд лежали уламки скла.

Вперше це відео з’явилось на сторінці голови «Терена Схід Національного Корпусу», Максима Жоріна. ОПОРІ не вдалося зв’язатися з Жоріним, щоб дізнатись, як до нього потрапило це відео. У «Національному корпусі» повідомили, що партія не має відношення до знищення реклами.

Я бачив це відео, «Національний корпус» непричетний до цих подій, це все, що я можу сказати — прокоментував голова харківського осередку «Нацкорпусу» Костянтин Немічев.

Рекламна агенція, якій пошкодили майно, звернулась з заявою до поліції. Наша політична сила оцінює ці дії, як боягузливе хуліганство людей, які бояться самих себе, не говорячи про те, щоби публічно висловити якісь свої ідеї, за які вони виступають — заявив офіційний речник партії «Наші» Дмитро Заборін.

У разі, якщо на зазначених агітаційних матеріалах були вказані всі вихідні дані і вони були розміщені згідно до закону, їх знищення може бути розцінене, як  перешкоджання законній діяльності кандидата в Президенти — правопорушення, передбачене  ч.2 ст. 157 ККУ. У таких випадках ОПОРА рекомендує представникам кандидатів звертатися до поліції із заявою про вчинення злочину, – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Харківській області Микола Зінченко.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 2 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Джерело ОПОРА

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023