Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Стан побитого журналіста Вадима Макарюка покращується. Апеляція підозрюваних і думка НСЖУ

Підозрюваних у нападі на харківського журналіста Вадима Макарюка лишили під домашнім арештом. У понеділок суд розглянув апеляційні скарги Олега Радченка та Іллі Альошкіна. Також апеляцію подавала і прокуратура. Слідство інкримінує чоловікам цілеспрямоване побиття Макарюка. Прокуратура вимагала обом тримання під вартою без застави, чоловіки ж провину відкидають і оскаржували будь-який запобіжний. У Національній спілці журналістів України наголошують, ситуація з безпекою представників ЗМІ та розслідуваннями злочинів проти них  вкрай негативна. Моніторинг організації показує, щомісяця фіксують нові напади.

Із часу побиття харківського журналіста Вадима Макарюка минув місяць. Позаду 10 днів реанімації і загрози життю, зараз постраждалий проходить лікування після крововиливу в мозок. Начасі тривала реабілітація, щоб відновити роботу правої руки. А те, скільки знадобиться часу, щоб гематома в мізках зменшилася чи зникла, медики прогнозувати не можуть.

Вадим Макарюк, побитий журналіст, член Національної спілки журналістів України:

Рука чуть-чуть работает. Ну, не работает. Ну, в принципе, вот уже есть. Рука вообще не функционировала, а за несколько дней благодаря ЛФК и всем этим вот это получается.

Нагадаємо, 7 червня на нього під час зйомки економічного конфлікту на ринку Барабашово напало більше десятка молодиків. Макарюка переслідували, звалили з ніг і били лежачого. Камеру розтрощили. 8 липня Вадима навідав голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко. Він наголошує, щомісячний моніторинг показує, ситуація з безпекою для журналістів вцілому по країні погіршується. І щомісяця в організації фіксують нові прояви.

Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів:

Хочемо не дати, щоб ця справа пішла в тінь. Що проходить, тіло якби оздоровлюється, і відповідно проблема вже не актуалізується. Проблема є актуальною, бо побили не одного Вадима, а побили всіх харківських і українських журналістів. Відповідно, ми хочемо та вимагаємо, щоб було належне розслідування. Ми фіксуємо десятки і десятки нападів на журналістів. Водночас вони відбуваються на фоні системної безкарності, коли не проводяться розслідування, або в наслідок тих розслідувань і судових справ, нападники не отримують вагомого покарання.

Тим часом у понеділок заслухали апеляцію двом підозрюваним у нападі на Вадима. Олег Радченко та Ілля Альошкін знаходяться під цілодобовим домашнім арештом. Вони подавали скаргу на обраний запобіжний захід. Загалом же у справі правоохоронці поки оголосили 3 підозри. Їх захист наполягає на непричетності до нападу на журналіста, у прокуратурі говорять про цілеспрямовані дії групи осіб. Чоловіків лишили під домашнім арештом. Зараз триває досудове слідство.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023