Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Сплата ЄСВ під час карантину – що треба знати?

Карантинні нововведення – на який період платники відбувається звільнення платників від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ?

  • З 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року.

Хто звільняється від сплати ЄСВ?

  • Тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ лише за себе:
    ▪️фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
    ▪️особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;
    ▪️члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.
    При цьому, такі платники єдиного внеску на власний розсуд вирішують, чи користуватися їм цим правом.

Що робити, якщо платник вже оплатив ЄСВ за березень та квітень?

  • Якщо платник вже здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року, до набрання чинності Законом № 533, такі суми зараховуватимуться податковими органами (без будь-яких заяв платників єдиного внеску) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску), крім випадків самостійного визначення таким платником бази нарахування єдиного внеску за звітний період у Звіті.

Від яких штрафних санкцій звільняються платники єдиного внеску?

  • Не застосовуються штрафні санкції за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року:
    ▪️несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
    ▪️неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
    ▪️несвоєчасне подання звітності, передбаченої цим Законом, до податкових органів.
    📎Протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Чи будуть перевірки по ЄСВ?
– Документальні перевірки з питання правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені тимчасово зупиняються на період до 18 травня 2020 року.
При цьому звертаємо увагу, що дія мораторію не поширюється на камеральні перевірки звітності з єдиного внеску.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023