Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Сонячні станції на Харківщині: Як заощадити електроенергію та отримати дохід

Сонце приносить не тільки засмагу, а і прибуток. У цьому переконуються все більше харків’ян. Фахівці в області альтернативної енергетики наголошують на збільшенні в регіоні домогосподарств із сонячними електростанціями. За умов правильного монтажу та створення індивідуального проекту для замовника окупність приходить швидко. Реальний приклад такого екодому побачили журналісти Вісті Ньюс.

Великий будинок і красивий сад. У них Анатолій вкладає душу і кошти, адже енергії його оселя та двір споживають чимало. Через це вперше задумався над встановленням на даху сонячної станції.

Анатолій, власник будинку:

Где-то около года назад я принял для себя решение поставить солнечные панели и подключить их к зеленому тарифу. Для чего? В принципе, где-то, наверное, комплекс. Выгодное вложение, энергетическая, по любому, независимость (все очень просто, летом можно заработать деньги, чтоб их можно было потратить в зимний период времени).

Консультації з фахівцями, індивідуальний проект саме під його будинок і навіть повний прорахунок окупності – із цього почалася робота над міні електростанцією на даху будинку Анатолія. Тепер цю установку представник керівник компанії «Теplodom.net.ua» Дмитро Денисенко називає ідеальною. Тут конструкція бере від сонця ледь не всі 100%.

Дмитро Денисенко, представник керівник компанії «Теplodom.net.ua», дилер компанії «Атмосфера»:

На данном объекте углы наклона кровли были близки к идеальным, скажем так. На гараже – это ближе к 40 градусам, и на доме – градусов – 25-30. И сами строения у нас они ориентированы на юг. То есть станция практически сориентирована идеально по местоположению, и выработка у нее довольно неплохая.

У компаній, які займаються сонячними станціями, зараз гаряча пора. Адже пік замовлень у сфер альтернативної енергетики припадає із весни по осінь.

Людмила Алдохiна, представник компанії “Атмосфера”:

На сегодняшний день в Харькове установлено больше 200 солнечных станций, порядка 220. И поданы документы еще на 30 солнечных станций. Еще будут работать по зеленому тарифу. И тенденция к увеличению, то есть Харьков потихоньку начинает раскачиваться, начинает устанавливать станции. Это способствует и то, что Облэнерго научились более качественно и быстро оформлять документы.

Хоча станція за спиною Людмили Алдохіної змонтована в грудні. Господар обійстя вирішив, що відкладати не варто. Тому монтаж взимку, а всю теплу пору – прибуток. У березні станція виробила близько 1 000 кіловат, і це при тому що погода була несприятлива.

Анатолій, власник будинку:

За апрель месяц мною было получено почти 8 тысяч гривен от станции по 15,5 квт.

Навесні Верховна Рада прийняла низку змін, які регулюють сферу сонячної енергетики. Фахівці вже проаналізували зміни й готові працювати за новими правилами. У них знайшли і певні незручності, і серйозні плюси – але, у будь-якому разі, прибутковість для тих, хто хоче відкрити сонячну станцію вдома не постраждала.

Людмила Алдохiна, представник компанiї“Атмосфера”:

Правки к закону приняты. На земле в частных домовладениях станции ставить нельзя. Их можно устанавливать только на капитальных спорудах. Мы уже выяснили процедуру, как это сделать. Если до этого закона можно было установить мощность 30 квт максимально, то с момента принятия этого закона можно устанавливать 50 квт.

Анатолій, як і 2 сотні власників сонячних станцій у Харкові, бачить користь від панелей на даху у квитанціях. І називає енергетичний проект не просто способом заощадити кошти, а своїм невеликим бізнесом.

Анатолій, власник будинку:

Я станцией доволен. Рекомендую всем хорошо задуматься, хорошо посчитать и почему не попробовать?

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023