Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Сніг на голову – круте місце, де добре всім. Перше кафе Харкова, де працюють кухарі з ментальними інвалідностями

Фіолетове пюре, бутерброд із маслом, устриці та стейк зі страуса. Нестандартним меню дивують гостей у новому харківському ресторані. Половина кухарів тут  це люди з ментальними інвалідностями. Наразі в Україні всього кілька подібних закладів. Соціальний бізнес назвали “Сніг на голову”. Саме так, на думку засновників проєкту, у родину приходить звістка про інвалідність, але і так само несподівано звалюються радощі.

Давіду 32. За 2 роки він став “на ти” зі стравами високої кухні. Ресторан “Сніг на голову” йшов до відкриття понад рік. Проєкт починався як кулінарна школа для людей із ментальними інвалідностями: аутизмом, синдромом Дауна тощо. Перший іспит дівчата і хлопці склали, приготувавши кілька великих вечерь. Тепер працюють в кілька змін.

Давід Мілітосян, кухар-початківець:

На втором и третьем я уже запомнил, начал готовить. А на первом ужине, уже все это сделали. Гости были очень довольны. Маленькая семья, друзья хорошие,  ресторан, готовка  это все, к чему я с 2018 года привык.

Навчав 10 харків’ян відомий шеф-кухар. Говорить, кожним зі своїх учнів може пишатися.

Олександр Білодід, шеф-кухар:

Для вас розбити яйце  це просто. Для них  складно, тому що вони не можуть дуже добре контролювати тиск на скоролупу. То є якісь моменти. Але це просто такі моменти, з якими треба працювати. Якщо казати про те, як вони смажать м’ясо, то різниці немає ніякої. Хлопці спочатку його палили. Потім все в них добре виходить.

Фартух кухаря дав учасникам проєкту більше ніж працевлаштування. За кілька місяців занять вони вперше без батьків стали їздити на навчання. А рідних, що чекають вдома, можуть балувати смаколиками.

Едуард, су-шеф:

– Работаю с прекрасным парнем Антоном.

– А я с Эдиком.

– Прекрасно справляется со всемТакой же работник как мы все.

Антон Голованов, кухар-початківець:

Здесь большая кухня, а дома маленькая. Мне нестрашно.

Соціальний бізнес відкрили двоє однодумців: Тетяна та Михайло. У курси вкладали свої зарплати. Для унікального кафе відшукали інвесторів.

Тетяна Камєнєва, співзасновниця кафе:

У нас работают на кухне 10 человеккоторые до этого не работали. Уже достаточно взрослых людей. И нам бы хотелось менять отношение к инвалидности в целомЧтобы инвалидность перестала ассоциироваться с чем-то грустным, жалким. Все ребята раньше приезжали с родителями, и я помню точно день, когда все ребята приехали сами. Мы так сели, и я говорю  вы понимаетемы еще ничего не сделали, а ребята уже сами приехали к нам на учебу.

Ще до відкриття у кафе кожен столик забронювали на кілька днів наперед.

Роксана, одна з перших гостей кафе:

Хотелось бы поддержать эту идеючтобы побольше заведений открывалось именно с такой концепцией.

“Сніг на голову” – позиціонує себе як заклад, де раді усім.

Тетяна Камєнєва, співзасновниця проєкту:

Мы создаем крутое местогде хорошо всем. Наша основная идея в том, что люди разные. Когда мы говорим, что разные, мы говорим не только про инвалидность.

Тут переконані, в Україні стане нормою, щоб людина з інвалідністю вільно знаходила роботу. Тож відвідувачів дивують не персоналом, а меню та атмосферою.

Михайло Чорноморець, співзасновник проєкту:

У нас есть бутерброд с маслом и солью, с маслом и сахаромКак говорит Саша, я выходил во двори все мне завидовалиКогда выходил с куском хлеба. У нас одновременно с этим есть устрицы для искушенных гостей, есть улитки.

А коронною стравою “Снігу” стало фіолетове картопляне пюре з котлетами. Звичне і дивовижне водночас.

Вкусная пюрешка со своей фишкой.

 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023