Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Скільки відсотків нюху ви втратили? – харківські інженери розробили пристрій, який допомагає при лікуванні наслідків ковід

Харківські інженери розробили пристрій, який допомагає при лікуванні наслідків ковід. Апарат тестує якість дихання та показує, наскільки хворий втратив нюх. Цікаво, що риноманометр, а так зветься винахід, створили ще кілька років тому для лікування проблем верхніх дихальних шляхів. У часи ж пандемії він став ще актуальнішим, але поки лиш у кількох медзакладах є тестові зразки для роботи.

Втрата нюху є одним із симптомів ковід. Так вважають медики в багатьох країнах. Українські науковці з кафедри біомедичної інженерії Харківського університету радіоелектроніки створили апарат, який до відсотка покаже, наскільки постраждав нюх.

Олег Аврунін, доктор технічних наук, розробник апарату:

При какой мощности дыхания приходит ощущение определенного запаха, и как раз по этим характеристикам можно четко показать снижение уровня обоняния. Существует или нет.

Олег Аврунін разом із медиками створив риноманометр кілька років тому для реабілітації пацієнтів після хвороб верхніх дихальних шляхів. Також апарат дає покази для хірургії носоглотки. Яна Носова прилад доробила. Саме її насадка дозволяє вимірювати нюх. Чутливість носу медики зазвичай тестують на трьох запахах, при ковіді на два з них нерви у мозку частково або цілком реагувати перестають.

Яна Носова, ст. викладач кафедри біомедичної інженерії ХНУРЕ:

Особенно это актуально при реабилитации после ковида. Когда мы можем протестировать человека до и после назначенного лечения, и оценить эффективность его. То есть, если показатели увеличились, значит, проводимое лечение помогает.

Харків’янка Тетяна не відчуває запахів з листопада. Тоді тест не показав у дівчини ковід, хоча його симптоми відправили на лікарняний. Медики відновити нюх не можуть.

Тетяна, харків’янка:

– Кава? Чай? Вода?

– Нє

– Можу спробувати. Так не чую нічого. Щось рідке. Мне нужно нос окунуть в кастрюлю, чтобы хоть чуть-чуть почувствовать. 8 ноября мне на день рождения подарили духи, я до сих пор не знаю, как они пахнут.

Нещодавні дослідження вчених у Великобританії показують, ковід може відібрати нюх на кілька місяців. І більше того можуть з»явитися навіть нюхові галюцинації.

Тетяна, харків’янка:

Временами появляются какие-то вспышки. И я не могу понять. Вряд ли, конечно, это пахнет. Может, это какие-то воспоминания. Например, сижу и очень резко запахло дыней. Такое ощущение, что у меня мозг начинает вспоминать, как это было.

Апарат харківських інженерів може допомогти таким, як Тетяна. Розрізнити, чи справа у нюху, або ж це психосоматика. Але поки риноманометри є лиш у дослідних зразках у розробників і кількох лікарнях Харкова та Полтави. Інженери мають усі сертифікати та патенти, презентували винахід закордоном. Але в Україні досі не зацікавилася виготовленням апаратів.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023