Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Скарби з сільських хат і з історією в сотні і сотні років. Дива Artvillage museum в Артюхівці

Скарби з сільських хат і з історією в сотні і сотні років. На Харківщині компанія істориків-інтузіастів створила музей Слобожанщини Artvillage museum. Вже мають 2,5 тисячі експонатів. Деякі вражають навіть знавців: вартістю і тим, як опинилися в східній Україні. Тут тобі і печатка польського вельможі 16 століття, за якою збираються приїхати його родичі. Скриня Луї Віттона 1880-го року та рояль за 2 мільйони євро.

Вже на в’їзді в Артюхівку стає зрозуміло – це село особливе. Гостей зустрічає золотий лайк і напис “Artvillage”. За кількасот метрів місцева перлина – сільський музей.

Мы этот вопрос в «Что?Где?Когда?» отправили: где применялось и для чего?

Із загадок починає екскурсію Максим, один із засновників музею. За правильну відповідь старовинна монета в подарунок. Не відповів, все одно незабутня екскурсія. Слухати платівки на військовому трофеї, торкнутися прадідівських горщиків і приміряти експонати. Тут до всього можна доторкнутися. Саме так пошуковці задумували свій музей.

Максим Кришталь, розшуківець музею Artvillage museum: 

Меня интересовала немецкая армия, войска немецкой армии. Нравилось, дома собирал, коллекционировал. И так каждый у нас из товарищей собирал дома. Ну, решили собраться вместе.

Зараз найдавніші знахідки – арабські дирхеми, монети 7 століття нашої ери. Їх просто в городі знайшли мешканці Зміївського району та передали до музею.

Дмитро Ляшенко, керівник експедицій музею Artvillage museum: 

Монетам 1300 лет – велась торговля. Здесь очень интересно, что их специально рубали, чтобы было удобно расплачиваться.

Музейники жартують, раритетні речі просто притягуються до них. Так з’явилася скриня від модного дому Луї Віттона. Ще недавно в ній зберігали кукурудзу без жодної поваги до 140-річного виробу, який може коштувати десяток тисяч євро.

– Де вона зараз ту кукурудзу береже?

– В выварке. И жалуется, что она там плесневеет – в сундуке лучше было.

З іншого куточку Харківщини прибув рояль 1820 року. Лишилося тільки 2 таких екземпляри. Його вартість може сягати 2 мільйонів євро. Але і він не найстаріший музичний експонат музею Артюхівки. Поруч піаніно 1796 року.

 

Ручная работа, если откроете, увидете год. 2 версии у нас: первая принадлежала графу Потемкину, основателю города Днепр. Вторая – декабристу Назимову.

Зараз у музеї, який відкрили тільки 4 місяці тому, вже понад 2,5 тисячі експонатів. І за кількома вишикувалися світові музеї. А дещо буквально стало машиною часу – за 5 століть знайшлися родичі власників.

Головы польского клана. Найден здесь возле поселка Соколово где-то 4 года назад. На нас уже вышли родственники, получается, этого головы. Это 16 век – как раз было время смуты после Ивана Грозного.

У музеї є речі першої і другої світових воєн. Є згадки про мешканців нинішньої Харківщини, що на свою біду відпливли на Титаніку. Є гвіздок, який з Соловків привезла ув’язнена. На що можуть натрапити пошуківці під час розкопок харківської землі чи сільських горищ, завжди сюрприз.

Максим Булах, один із засновників музею Artvillage museum: 

Если мы берем Змиевской район, люди хотя бы треть старых вещей передадут в музей, у нас будет такой музей – в Европе таких музеев не будет.

Щовихідних музей приймає шкільні екскурсії. Пошуківці досліджують таємниці експонатів і шукають рестораторів. Зокрема, і для 224-річного піаніно.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023