Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

“Шлях Енея”: у Ніч Музеїв відбудуться кураторські екскурсії виставкою та лекція про політику пам’яті з експерткою музею “Бабин Яр”

14 травня у харківському Центрі сучасного мистецтва “ЄрміловЦентр” відкрилася італійсько-українська виставка “Шлях Енея: художники сьогодення сам-на-сам із минулим”. Проект триватиме до 14 червня, протягом роботи виставки у “ЄрміловЦентрі” відбуватимуться зустрічі з художниками-учасниками виставки: Павлом Маковим, Юлією Кран, Джованні Франджі, Євгеном Нікіфоровим, Миколою Коломійцем та Владиславом Краснощоком, кураторські екскурсії від кураторів Бориса Філоненка і Луки Фйоре та  лекція про політику пам’яті від оксани Довгополової. Вхід на виставку та всі події вільний. Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

18 травня, напередодні Ночі Музеїв, автори проекту “Шлях Енея” запрошують глядачів
16:30 і 20:00 – кураторські екскурсії виставкою з Борисом Філоненком

18:00 – лекція про політику пам’яті Оксани Довгополової, експертки проекту Memory Lab від BABYN YAR Holocaust Memorial Center: “В майбутнє через минуле. Як минуле промовляє до нас та як ми розмовляємо з минулим”

Виставка “Шлях Енея: художники сьогодення сам-на-сам з минулим” об’єднала тринадцять митців із Італії, України та Албанії навколо питань як і чому сучасні художники звертаються до минулого.

Куратори Борис Філоненко (Україна) та Лука Фйоре (Італія) розділили експозиційний простір “ЄрміловЦентру” на дві частини: верхній поверх – це прогулянка, у якій минуле – шлях, котрий потрібно пройти. Тут свої проекти представили: режисер Мікеланджело Антоніоні, Павло Маков, Джованні Франджі, Ігор Янович, Відкрита група.

На нижньому поверсі  на відвідувачів чекає зустріч із проектами художників, які показують,  що минуле можна наново конструювати або виправляти: Євген Нікіфоров, Адріан Пачі, Андрій Сагайдаковський, Еміліо Ісгро, Микола Коломієць, Владислав Краснощок.

Поверхи з’єднують дві колони, на яких експонований парний портрет італійської фотохудожниці Юлії Кран з матір’ю, який є прямою відповіддю художниці на центральну метафору проекту, античного героя Енея, який тікає з палаючої Трої зі старим батьком на спині. Ця робота є спільною для виставок у Харкові в межах DanteFest та в Італії у 2017 році, на фестивалі Rimini Meeting (проект був створений італійською організацією Casa Testori). Виставка у «ЄрміловЦентрі» є українською контекстуалізацією цього проекту, створеною з ініціативи ГО “Еммаус” та  Центру європейської культури “Dante”

Під час виставки завдяки лекціям та дискусіям у відвідувачів буде можливість познайомитися не лише із проектами митців, а й обговорити з ними ставлення до пам’яті у різних культурах: італійській та українській.

Повна програма заходів під час виставки:

18 травня (Ніч Музеїв)
16:30 – кураторська екскурсія з Борисом Філоненком
18:00 – лекція про політику пам’яті з Оксаною Довгополовою, експерткою проекту Memory Lab від BABYN YAR Holocaust Memorial Center: “В майбутнє через минуле. Як минуле промовляє до нас та як ми розмовляємо з минулим”

21 травня
19:00
 – зустріч із Євгеном Нікіфоровиим

29 травня
19:00
 – зустріч-діалог з Миколою Коломійцем та Владиславом Краснощоком

1 червня
15:00 – лекція німецької фотохудожниці Юлії Кран

2 червня
12:00 – парна екскурсія обох кураторів (із перекладом)
14:00 (Kharkiv Palace) – дискусійна панель за участі кураторів Бориса Філоненка та Луки Фйоре, митців Джованні Франджі, Юлії Кран, Павла Макова, Миколи Коломійця та президента Casa Testori Джузеппе Франджі

5 червня
19:00 – зустріч із Павлом Маковим

8 червня
19:00 –  лекція Ольги Черемської про історичний та культурний контексти відкриття пам’ятника Іванові Котляревському в Полтаві

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023