Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Що слід знати громадянам, які продають власну продукцію тваринництва? Операція «Урожай – 2019»

Східне управління ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що з травня п.р. на Харківщині розпочалася операція «Урожай», основною метою якої є контроль за повнотою сплати податків сільгосптоваровиробниками, а також громадянами, які самостійно обробляють власні земельні ділянки та реалізують сільгосппродукцію.
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі ПКУ).

Відповідно до пп.165.1.24 ст.165 ПКУ при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є об’єктом оподаткування, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. У 2018 році ця сума становила 186 150 грн (у 2019 р. – 208 650 грн).

До груп власної продукції тваринництва 1-5, 15, 16 та 41 відносяться: гр.1 – живі тварини; гр.2 – м’ясо та їстівні субпродукти; гр.3 – риба, ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні; гр.4 – молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед; гр.5 – інші продукти тваринного походження; гр. 15 – жири та олії тваринного і рослинного походження, продукти їх розщеплення, готові харчові жири, воски тваринного або рослинного походження; гр.16 – готові харчові продукти з м’яса, риби, ракоподібних; гр..41 – шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) і шкіра вичинена.

Якщо сума отриманого доходу від продажу зазначеної продукції перевищує вказаний розмір, фізична особа зобов’язана надати контролюючому органу Довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається в довільній формі сільською, селищною, міською радою чи ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва.

При наявності такої Довідки, оподатковується дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати.

У разі, якщо платником податків не підтверджено самостійне вирощення, розведення, відгодовування продукції тваринництва, отримані доходи від продажу такої продукції підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023