Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Президент України обговорив співпрацю з Анджеєм Дудою у Харкові

13-го грудня у Харкові з візитом 2 президенти. Петро Порошенко зустрівся з Анджеєм Дудою, президентом Польщі, як стало відомо Вісті Ньюс.

Петро Порошенко та Анджей Дуда домовилися про врегулювання конфліктних історичних питань.

Президенти України та Польщі сьогодні зустрілися в Харкові й першим, що зробили під час офіційного візиту, це поклали квіти до Меморіалу жертвам тоталітаризму. Окрім цього вони обговорили ситуацію на Донбасі та побудову газового інтерконектора між двома країнами.

Далі обидва керівники країн провели переговори. Головні теми розмови – двостороння політична співпраця та посилення взаємодії у сфері безпеки та оборони, зокрема протидія російській агресії.

На території нинішнього Меморіалу жертвам тоталітаризму у селищі П’ятихатки в 40-кових роках НКВС розстріляли понад 4 000 людей – тут поховані й українці, і польські офіцери. Відомо про 75 братських могил. Саме звідси починають офіційну зустріч президенти України та Польщі. Обидва вшановуючи пам’ять загиблих покладають квіти до меморіалу та стають навколішки.
Питання історії стало одним із ключових у ході зустрічі в Харкові Петра Порошенка та Анджея Дуди. Зокрема, Україні та Польщі вдалося домовитися, як вирішити суперечливе питання вшанування історичних постатей, яких по-різному сприймають в обох країнах. Зокрема, йдеться про УПА та понівечення могил воїнів повстанської армії в Польщі. Крапку в конфлікту має поставити рішення нової історично комісії, до складу якої увійде віце-прем’єр-міністр Павло Розенко від України. Остання має дати дозвіл на ексгумації.
Петро Порошенко, Президент України:
Ми дійшли спільної думки, що історія не повинна впливати на стратегічний характер україно-польських відносин. Потрібно пам’ятати героїв минулого, вшановувати пам’ять невинних жертв, але твердо потрібно рухатися вперед. Бо історію ми вже не змінимо, але маємо і можемо змінити сьогодення.
Президент Польщі підтвердив, що погоджені кроки дозволять вирішити складне питання сприйняття подій Другої світової війни та часу після неї, і назвав перемовини щодо цього довгими та назавжди простими.
Анджей Дуда, Президент Республіки Польща:

У контексті історії ми маємо за всяку ціну прагнути до правди. Щоб між нашими країнами, щоб між нашими народами неправда не ставала тінню. Щоб подолати цей глухий кут треба повернути згоду на ексгумацію. Справедливо і по цей, і по той бік кордону. Щоб у кожному випадку увічнення могло відбуватися внаслідок проведених досліджень.
Президенти зустрілися за закритими дверима. У складі делегацій від обох країн: керівники Міноборони, міністерств закордонних справ і економічного розвитку. Окремо обидва гаранти виділили нагальне питання – врегулювання ситуації на Донбасі та деокупації України.
Анджей Дуда наголосив, що підтримає Україну в тому, щоб на окупованих територіях діяли миротворці.
Анджей Дуда, Президент Республіки Польща:
Дуже важливо, щоб на територіях Донецької та Луганської областей, могла розпочати роботу мирна місія ООН так звані блакитні берети. І ми як Польща рішучі прихильники того, щоб це була мирна місія за всіма стандартами, щоб ця місія не обмежувалася захистом представників ОБСЄ.
Петро Порошенко, Президент України:
Є абсолютно чіткий меседж – це є формат, формат має бути миротворчої місії, ніяких охоронців, друге – це є зона відповідальності – вся окупована територія України, ніякої лінії зіткнення.
Також президенти обговорили й економічну безпеку – постачання скрапленого газу українцям. А саме зведення газового інтерконектора Україна-Польща. Інвестиції для цього має надати польська сторона.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023