Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Презентація настояна на карантині – Сергій Жадан читав нові вірші в Харкові

23-го серпня Сергій Жадан представив дві свої книги: збірку віршів «Список кораблів» і п’єсу «Хлібне перемир’я». Презентувати їх мав ще навесні. Але на заваді стали пандемія та карантин. Тож творчий вечір Сергій починає з усмішкою:

“Така собі презентація, ви, мабуть, усі їх вже давно прочитали…”

Острів адекватності

23 серпня Сергій Жадан святкує день народження. У цей день дарує подарунки іншим  читає поезії простонеба, на літньому майданчику Схід Опера. Затишок і майже інтимність зустрічі тільки підкреслює галасливе свято за кількасот метрів  цього ж дня у Харкові День міста. На тлі багатотисячного натовпу, що інерційно тече центром, тільки контрастніше звучить рядок із “Тамплієрів” і віршів про недалеку війну:

“Скінчився хліб, скінчилась вода. З культурного життя — лише хресна хода”

Дві години емоцій

Читає під оплески. Нове і старе. Вірші записують на мобільні – переслуховувати найулюбленіші. Комусь ліричне: «Вона ходить собі на стадіони й ринки, ховаючи в куртці телефон і флягу. І я готовий палити сусідські будинки, щоби вона звернула на мене увагу», а хтось «дитячим» поезіям про кота. Чи автоматично підспівує тексту, який Brutto зробив рок-хітом.

Для довідки, у 2017 році Brutto виконав 3 пісні Жадана «Саботаж», «Рокі» та «Середні віки». Вони увійшли в альбом «Рокі».

В очікуванні експерименту на сцені

Жадан – поет, прозаїк, перекладач, музикант і фронтмен гуртів, громадський діяч, волонтер. А щойно дозволять карантинні умови постане в ролі автора лібрето для опери.

Гендиректор Схід ОПЕРА Олег Орищенко розповідає, колектив театру в очікуванні прем’єри-експерименту. Адже вона в нестандартній подачі і про унікальні та, на жаль, маловідомі широкому загалу події з історії України:

“Нам дуже приємно, що він вибрав саме цей майданчик. Як справжній артист, він відмічає на сцені і пише для нашої сцени. І нагадаю, Сергій Жадан є автором лібрето для опери «Василь Вишиваний – король України». І ми чекаємо, що все буде добре, то наступного року вже відбудеться прем’єра цієї опери”.

Для довідки: опера присвячена ерцгерцогу Вільгельму фон Габсбург-Лотарингському, якого прозвали Василь Вишиваний. Полковник Січових стрільців був кандидатом на український престол, якби в країні постала монархія.

Про презентовані книги:

  • «Список кораблів» – з анотації книги «Шістдесят віршів про пам’ять, що народжується з любові, та про вогонь, по якому лишається ніжність. Шістдесят спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. Шістдесят уривків чужих розмов, шістдесят голосів, якими наповнюються весняні сутінки. «Список кораблів» – це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя. Список міст, де на тебе завжди чекають. Мабуть, найінтимніша і найболючіша книга автора».
  • «Хлібне перемир’я» – з анотації книги «Що робити, коли не довіряєш навіть найближчим рідним? Як вибиратися з пастки, до якої сам себе загнав? Кому можна розповісти про найважливіше, якщо мову зламано, а вміння слухати й розуміти залишилося в довоєнному минулому? Події п’єси «Хлібне перемир’я» відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, на історію зради й недовіри, сповнену комічних слів і трагічних сенсів, поєднувати які так досконало вміє Сергій Жадан. Війна триває, і жодне перемир’я не здатне загоїти завданих ран: вони й далі нитимуть, назавжди змінюючи життя людей, які зовсім не збиралися воювати».

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023