Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Прем’єра оперного шедевра Дж. Верді”Отелло” у ХНАТОБі (24.03)

У ХНАТОБі відбувся генеральний прогон опери “Отелло” з Марією Максаковою у головній партії. Вісті Ньюс слідкували за подією.

 

Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка готує чергову прем’єру: оперний шедевр Дж. Верді «Отелло». У репертуарі театру останніх десятиліть було дві постановки цієї опери (1998 та 2013 року), однак автори нової версії – Армен Калоян (режисер-постановник), Дмитро Морозов (диригент-постановник), Надія Швець (художник-постановник) та Олексій Черникин (хормейстер-постановник) представляють на суд глядачів нову трактовку хрестоматійною історії кохання, підступності і зради. Так, вперше на харківській сцені, опера пройде повністю, без скорочень. «У ній немає жодної зайвої ноти!» – впевнені постановники, і з ними важко не погодитися.

«Отелло» в усьому світі вважається вершиною творчості великого Верді. Композитор, який перестав творити на вершині слави (автор визнаних у всьому світі шедеврів, він не написав жодного нового рядка 10 довгих років), створює свій твір на сюжет трагедії великого У. Шекспіра і опера анітрохи не поступається літературному першоджерелу в глибині розкриття образів й драматургічних конфліктів. Сюрпризи чекають на глядачів і в художньому оформленні вистави: поряд з традиційними декораціями в постановці буде використаний сучасний відео-контент. Партії головних героїв – гордого, але довірливого Отелло, підступного Яго, благородного Кассіо виконають провідні солісти театру.

Партію Дездемони у прем’єрній виставі виконає співачка з унікальним голосом, яка виступає на кращих сценах світу – неповторна Марія Максакова.

Зміст опери

Дія І
Шторм… Гроза… На березі народ: «Це корабель полководця… Отелло може загинути!»
Але майже неушкоджений корабель з Отелло наближається до берега.
Урочиста зустріч губернатора Кіпру, полководця Венеціанської республіки мавра Отелло.
Венеція захистила Кіпр від турецької навали. Радість перемоги безмежна. Лише Яго не розділяє загального настрою. Він не може пробачити, що його бойовий товариш Отелло призначив молодого Кассіо капітаном.
Родеріго закоханий у жінку Отелло, прекрасну Дездемону. З цього й починає інтригу Яго – він переконує Родеріго, що його щасливий суперник – Кассіо та провокує бійку між ними. Монтано, який намагається її зупинити, поранений. Отелло позбавляє Кассіо нового призначення. План Яго починає діяти.
Отелло та Дездемона після тривожної розлуки знову разом. Дездемона уособлює для чоловіка світ Гармонії, Кохання та Віри.
Дія ІІ
Яго радить Кассіо, як повернути довіру Отелло. Мавр завжди виконує прохання Дездемони. Тож має сенс звернутись саме до неї.
Залишившись без свідків, Яго викладає своє життєве кредо. На землі, де панує Хаос, він обирає Зло як засіб існування, зброю своїх перемог.
Тим часом Кассіо підходить до Дездемони. Яго звертає увагу мавра на їх бесіду. Перші краплини недовіри проникають у серце Отелло.
Мешканці Кіпру вітають Дездемону, яка приносить їм спокій та щастя.
Натяки Яго знову бентежать Отелло. Чому Дездемона так настирливо прохає, щоб він пробачив Кассіо? Щоби втамувати головний біль чоловіка, Дездемона хоче пов’язати йому хустку, проте вона потрапляє до рук підступного Яго. Негідник хоче використати хустку як доказ невірності дружини Отелло і розповідає, нібито Кассіо, засинаючи, повторював ім’я коханої ним Дездемони.
Обурений мавр присягає помститися та закликає Яго до співдружності.
Дія ІІІ
Отелло, за порадою Яго, слідкує за дружиною: він шукає докази її невірності. Почувши, що Дездемона загубила хустку, яку подарував їй чоловік, Отелло грубо звинувачує жінку у невірності. На черзі нова пастка Яго: він пропонує Отелло сховатись, аби підслухати їх розмову з Кассіо. Яго так лукаво веде діалог, що остаточно переконує Отелло у зраді Дездемони.
Мавр призначає Яго капітаном, той обіцяє розправитись з Кассіо.
Прибувають посли, гості, почт Дездемони. Сановник Венеціанської республіки сповіщає, що Отелло викликають до Венеції, а Кассіо призначається намісником Кіпру.
Урочиста церемонія обривається образою, яку Отелло наносить Дездемоні. Марно вона намагається заспокоїти чоловіка, який виголошує вирок їх коханню. Всі присутні приголомшені тим, що сталось. Яго доручає Родеріго вбити Кассіо.
Свято завершено. Вкрай знервований, Отелло непритомніє. Яго відчуває себе переможцем.
Дія IV
Дездемона у спальні. Її охоплюють похмурі передчуття.
Отелло дивиться на сплячу жінку. У його серці живе кохання, але розум отруєно ревнощами, зневірою.
Дездемона відкриває очі та присягає, що залишається вірною Отелло, як і раніше. Але невблаганний Отелло вже вирішив її долю. Він вбиває жінку.
Вбігає схвильована Емілія, вона сповіщає, що у двобої Кассіо вбив Родеріго. Побачивши мертву Дездемону, Емілія викриває Яго, незважаючи на його погрози.
Нарешті Отелло зрозумів, що відбулось. Він вихоплює кинджал та вмирає з іменем Дездемони на вустах.
Print

http://hatob.com.ua/ukr/afisha/1287-otello-024032018Джерело 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023