Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Податок на майно: звірка даних з контролюючими органами

ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що нормами Податкового кодексу України закріплено право фізичних осіб – платників податку на майно звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних, що стали підставою для визначення розміру податкових зобов’язань з такого податку.

Статтею 265 Податкового кодексу України закріплено, що податок на майно складається з:

– податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості);

– транспортного податку;

– плати за землю.

При цьому, відповідно до пп. 266.7.3  ПКУ, звірка даних, які стали підставою для визначення розміру податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, проводиться щодо:

–    об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

–    розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

–    права на користування пільгою із сплати податку;

–    розміру ставки податку;                                                      *

–    нарахованої суми податку.

Згідно з пп. 267.6.10 ПКУ проведення звірки даних, які стали підставою для визначення розміру транспортного податку здійснюється щодо:

–     об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

–     розміру ставки податку;

–     нарахованої суми податку.

За змістом абзацу 5 пункту 286.5 статті 286 ПКУ звірка даних, які стали підставою для визначення розміру плати за землю відбувається щодо:

–   розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платникаподатку;

–   права на користування пільгою із сплати податку;

–    розміру ставки податку;

–   нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування тощо), контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення- рішення, у такому випадку, вважається скасованим (відкликаним).

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023