Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Пластилін – як вчорашні школярі з Харкова відкрили унікальний інклюзивний спортгурток

Гратися, укріплювати м’язи та соціалізуватися. У Харкові вже пів року працює унікальний спортивний гурток для особливої малечі, як стало відомо Вісті Ньюс. Тут за правила інклюзія та толерантність. Цікаво, що створили клуб діти – випускники школи. Одинадцятикласники готувалися до ЗНО та розробляли грантову заявку. Що вийшло – побачили наші кореспонденти.

Ми взагалі існуємо вже пів року. Тут на метро Студентська ми займаємося з дітками, це наше нове приміщення, тут є багато різного обладнання. За весь час проєкту у нас було 25 діток.

Катерина закінчувала 11 клас, коли запропонувала одноліткам відкрити спортгурток для особливої малечі. У дитинстві вчилася за кордоном, тож реалії української школи здивували – безліч обмежень, наприклад, для дітей із ДЦП.

Катерина Тараба, засновниця спортивного інклюзивного гуртка «Пластилін»:

Коли здорові та нормотипові діти дізнаються, що необов’язково всім бути однаковими, вони починають ставитися до цього з розумінням. І булінг зникає.

Катя та Влад назвали свою школу «Пластилін». І тут інклюзивний, толерантний і галасливий простір.

Щоб стартувати, підлітки подали заявку до програми “UpShift Україна”, виграні кошти витратили на навчання та обладнання.

Катерина та Влад, засновники спортивного гуртка «Пластилін»:

17 лютого 2019 – було дуже страшно. Це був єдиний день, коли було страшно. Розпочати. Це був наш перший день, перші діти, перші реальні люди, не тільки імена в інтернеті. На той момент мені було чи 15, чи 16 років.

У спортклуб приводять дітей від 3 до 10 років. І тут не тільки малеча з особливими потребами. Батьки приводять і нормотипових братиків і сестричок. Разом качають прес, присідають і вчаться поважати потреби один одного.

Влад пройшов курси, щоб працювати з особливими вихованцями в залі. За 45 хвилин знаходить підхід до кожного вихованця. Говорить, їх задача – не реабілітація, а спорт.

Це тренує їх вестибулярну систему, також батут невеличкий – це тренування ніг.

Влад, тренер спортивного гуртка:

Ми впливаємо, насамперед, на здоров’я, на стан, на гарне самопочуття дітей.

Грант підтримував проєкт 3 місяці. Але вчорашні школярі, а нині студенти, ідею не покинули й зараз. Орендують зал на кілька годин, поки не мають зарплат, але мають величезне бажання змінювати світ.

Катерина Тараб, засновниця спортивного інклюзивного гуртка «Пластилін»:

Такі витрати, як оренда приміщення, вода – це покривається за рахунок батьків, але якщо ми знаємо, що у родини немає змоги сплачувати цей внесок, то тоді ми пропонуємо навіть за 20 грн на місяць.

До команди «Пластиліна» приєднуються волонтери – школярі та студенти. Батьки вихованців тільки дивуються, як таку доволі важку працю змогли взяти на себе діти, яким немає і 20-ти.

Ірина, мама вихованиці:

Хочется верить, что инициативы подобные Пластилину, что они послужат примеру, потому что запрос есть.

Вже наступного тижня команда «Пластиліна» відкриє для занять другу групу. Адже кількість охочих прийти зростає.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023