Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

“П’ятий Харків” шукатимуть на Закарпатті: форум “СлободаКульт” розкаже, як не допустити “народних республік” методами культури

Понад сто харківських митців і мисткинь, дослідників та дослідниць і близько тридцяти культурних та освітніх інституцій представлятимуть культуру Слобожанщини на форумі “СлободаКульт” на Закарпатті 15-29 травня.

100 подій протягом двох тижнів (вхід на всі події – відкритий), близько 150 учасників та учасниць із різних регіонів і півтора року підготовки – так виглядає форум у цифрах.

Програми складені таким чином, щоб кожен та кожна знайшли для себе низку цікавих подій, говорять організаторки. Усього програм шість: Візуально-перфомативна, Музично-театральна, Літературно-дискусійна, Кінематографічна, Модна і, окремо, Дитяча.

Проект організовано благодійним фондом Dofa.Fund за підтримки МФ “Відродження”, Посольства США в Україні та Програми ґрантів Harald Binder Cultural Enterprises.

Культурний спротив та наведення мостів: для чого ми це робимо

Чотири роки тому на Харківщині проросійські сили не змогли реалізувати донецько-луганський сценарій “народних республік”. На думку багатьох, однією з причин того, що “ХНР не пройшла” був потужний культурний спротив, розвинені громадські зв’язки та активна включеність регіону у загальноукраїнський культурний контекст.

Разом із тим, навколо Слобожанщини в цілому, й Харкова зокрема в Україні досі існують численні міфи та потужні стереотипи – розвінчати їх та налагодити сталі міжрегіональні зв’язки й культурний туризм і покликаний форум “СлободаКульт”.

Підготовка до форуму триває вже майже рік, а насправді і більше: її початком можна вважати форум “ГаліціяКульт”, під час якого восени 2016 Харків знайомили з культурою Галичини. Протягом 2017 року кураторська команда з Харкова та Ужгорода працювала як на Слобожанщині, так і на Закарпатті, налагоджуючи зв’язки та вивчаючи точки взаємного інтересу.

“Одна з ідей форуму – затягнути країну мережею, або, швидше, мереживом приватних стосунків і вражень людей одне від одного й від іншого регіону, дати їм можливість спільно створювати і спільно приймати культурний продукт. Коли ти пам’ятаєш, як у якомусь місті ти пила на вулиці вранішню каву і говорила з приємними людьми – воно (місто) стає частиною і твоєї приватної історії, ти вже так легко його не віддаси, – говорить керівниця проектів, співзасновниця Dofa.Fund Ольга Сагайдак. – Ми пропонуємо відвідувачам не просто “помилуватися мистецтвом”, ми їх мистецькими засобами провокуємо до розмови, обговорення – спільного, відмінного, цінного, небезпечного, минулого і майбутнього”.

Форум представляє не лише Харків, а й увесь регіон в цілому: Харківську область, частини Сумщини, Луганщини та Донеччини, нагадуючи українцям, що таке Слобожанщина та які її соціокультурні особливості.

“Окрім того, що регіони мало знають одне про одного, вони мало знають і про себе самих, навіть не пам’ятають точно, де їхні історичні межі, – говорить кураторка Літературно-дискусійної програми форуму Тетяна Пилипчук. – У більшості наших міст є проблема чіткої самоідентифікації, концепції міста. Подекуди щоб зрозуміти себе – варто спробувати розповісти про себе.

Концептуально форум багато в чому побудований навколо ідеї пошуку “П’ятого Харкова”, сформульованої ще минулого сторіччя Юрієм Шевельовим. Розповідаючи про себе закарпатцям та іншій Україні, ми більше зрозуміємо, який Харків, яку Слобожанщину ми прагнемо будувати”.

В Україні, говорить координаторка проекту Юлія Грубріна, культурний туризм розвинений дуже слабко: “Люди добре розуміють, для чого їхати в регіони, де є гори чи море, для чого – в столицю. А питаєш: “Як часто ви буваєте у Харкові?” – і людина дивується: “А для чого?”. Але ж  туризм – це не лише природа та архітектура. Це ще події, люди та інституції. Ми хочемо привчити українців їздити Україною”.

Команда проекту на власному досвіді переконалася: одна з проблем слабкого взаємозв’язку між регіонами – транспортне сполучення. А ще – слабка увага національних ЗМІ до регіональних культурних подій та явищ.

Ольга Сагайдак розповідає, що на відкритті форуму будуть голови Харківської та Закарпатської ОДА і міністр культури Євген Нищук. Переконана – для них також важливими є питання і транспортного, й інформаційного сполучення регіонів, а, отже, форум зможе привернути увагу й до цих питань.

“Це вже четвертий форум, який ми робимо задля знайомства України – з Україною, – говорить Ольга. – Ми намагаємося створити підѓрунтя для появи культурної політики держави, яка б базувалася на цінності людського різноманіття, не просто на збереженні спадщини – а на заохоченні інновацій. Держава повинна системно підтримувати культурні інституції різних форм (державні та недержавні). Два “ДонКульти” (у Києві та Львові) та “ГаліціяКульт” (у Харкові) показали нам, як усе це працює: чим більше люди знають один про одного – тим менше застережень і тим більше прагнення співпраці”.

Принциповим завданням команди форуму було створити широку дитячу програму. Тут є і родинний “СковородаФест”, присвячений “філософу серця й доріг” Григорію Сковороді, й інноваційні “Наукові пікніки”, і справжні кураторські екскурсії для глядачів 5-7 років,  вистава, створена дітьми з Мукачева і режисерами з Харкова й багато іншого.

“Форум роблять люди натхненні і трохи романтичні, але не наївні, – говорить координаторка дитячої програми Ірина Магдиш. – Навряд чи ми поміняємо кардинально світогляд дорослих глядачів-учасників. Натомість, працюючи з дітьми, ми маємо шанс залити кілька відер цементу в фундамент, який не дасть цій країні роз’їхатися по швах. Цій країні аж горить як потрібна система освіти (від початкової до вищої) в сфері культури і мистецтв, яка навчить критично мислити і закладе основи емоційного інтелекту”

Кураторками й кураторами програм форуму стали:

Візуально-перфомативна – Тетяна Тумасян (Харківська муніципальна галерея та галерея VovaTanya), Наталя Іванова (ЄрміловЦентр), Настя Леонова й Борис Філоненко (галерея Come In), Оксана Баршинова і Дмитро Голець (Національний художній музей, Київ);

Літературно-дискусійна – Тетяна Пилипчук (Літературний Музей), консультантка – Іванна Скиба-Якубова (PR-аѓенці “Bagels & Letters”),

Музично-театральна – Світлана Олешко, Місько Барбара (театр “Арабески”),

Кінематографічна – Оксана Коклонська (Academy of Visual Arts Kharkiv),

Дитяча – Ірина Магдиш,

Модна – Зоя Звиняцківська.

Два прикордоння, або “Форум контрабандистів”: чому Ужгород та Мукачево

Проекти Dofa.Fund поки що орієнтовані на взаємне пізнання регіонів, географічно протилежних один до одного. “Рано чи пізно ми, звісно, залишимо “пограниччя” і “спустимося” в центр, – говорить Ольга Сагайдак. – Але сьогодні нам важливо розповісти про регіони саме з цією межовою специфікою. Сьогодні на прикордоннях відбуваються речі як надихаючі, так і небезпечні”.

Закарпаття і Слобожанщина – дуже різні регіони з дуже схожим “базовим набором”, вважають куратори проекту. “Ми жартували, що треба провести Форум контрабандистів і ділитися досвідом, – говорить координаторка “СлободиКульт” на Закарпатті Галина Танай. – Обидва прикордонні, обидва – колишні частини величезних імперій, обидва, на щастя, мультиетнічні, мультиконфесійні, багатомовні, обидва – з відчуттям якоїсь “особливої долі”. Ми шукаємо, як трансформувати відмінне – в спільне і що це може дати в потенції розвитку всієї країни”.

Докладніше про програму:

команда обіцяє розповісти протягом травня. Поки ж що інтригуюче розповідають про форум у цифрах:

150 учасників та учасниць (окрім Слобожанщини та Закарпаття також із Галичини, Київщини, Полтавщини),

100 подій, вхід на усі – вільний. Зокрема: 20 зустрічей і дискусій, 15 концертів і вистав,

15 кінопоказів із обговореннями, 9 виставок, один модний показ та фестиваль “Сковородафст” для всієї родини.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023