Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Наслідки обстрілу центру Харкова 29 січня: тіло жертви дістають з-під завалів

Російські окупанти ударили по центру Харкова близько 23:00 29 січня. Ракету (експерти попередньо встановили, що це С-300) спрямували в житлову 4-поверхівку. Дах охопила пожежа. На жаль, 85-річна жінка загинула. Троє людей були травмовані.

Мешканці розбитого дому і сусдніх були в шоковому стані. Для більшості це неперший вибух біля будинку. Дехто навіть перебрався з вже розбитих осель у середмістя Харкова.

Світлана, мешканка постраждалого будинку:

Меня подхватило, я из кровати вылетела на кухню, как я не убилась, не знаю.

Сергій, свідок обстрілу:

Сидел я дома на кухне, и меня прямо подкинуло. Я вышел, увидел, что тут пожар. Я поднимался наверх, помогал мужика выносил.

Вікторія, мешканка розбитого будинку:

Собственно, повылетало кухня, комната, окна. Остальное, вроде, ничего. Вы были тут в момент взрыва? Да, были, мы спали. К сожалению, у меня это уже не первый раз – несильно испугалась.

Потужний удар відчули навіть ті, хто перебував у момент удару в підвалі.

Ігор, мешканець розбитого будинку: 

Все, что открывается, все пооткрывалось: двери, замок выбило, как монтировкой открыло везде. Уши начали болеть через пару-тройку часов.

У перші години після обстрілу на місці працювали екстренні служби. 15-х людей евакуювали з багатоповерхівки. Рятувальники встановили, що під завалом лишається тіло жінки. Щоб дістатися до загиблої, аварійні бригаді працювали вночі і протягом усього понеділка. Зруйновані конструкції даху і четвертого поверху почали розбирати, залучивши спецтехніку. Частину аварійних стін довелося демонтувати.

Анатолій Торяник, заступник начальника ГУ ДСНС Харківщини:

Проводяться роботи з розбору верхніх поверхів, оскільки тіло загиблої ще не дістали, бо є небезпека обвалення будівельних конструкцій. СКЛ Тіло знаходиться між 3 та 4 поверхом під завалами. Тобто жінка перебувала у самому епіцентрі, у тій кімнаті, куди потрапила ракета.

Експерти вилучили з місця обстрілу рештки снаряду С-300. Слідчі відкрили кримінальне провадження за частиною за ч. 2 ст 438 “порушення законів і звичаїв війни” ККУ.

Олена Баранник, речниця поліції Харківщини:

Загинула 1 жінка, жінка 37 року народження. Ще двоє людей похилого віку, теж чоловік 37 року народження і жінка 39 року народження, зазнали поранень. Їх доставили до лікарні.

У лікарні лишається 85-річний чоловік. Він у шоковому стані. Ракета влучила у сусідню з ним кімнату.

Ганна Яворська, лікар-нейрохірург:

Потрапив до нас у тяжкому психологічному стані. На щастя, фізичних пошкоджень у нього було мінімально. Зараз знаходиться на лікуванні у нашому відділенні. У чоловіка ураження від вибухової хвилі.

У будівлі зруйновані дах і верхні поверхи. Експерти, щойно дім стане безпечним, проведуть оцінку його стану. Непостраждалі під’їзди (2 із 4) у мерії обіцяють підключити до комунікацій протягом 30-31 січня. Щодо розбитої частині будинку, термінів відновлення поки назвати не можуть.

Ігор Терехов, Харківський міський голова:

Що стосується цього під’їзду, потрібно буде його розібрати і потім заново відбудувати. Що стосується інших під’їздів, зараз там ідуть комунальні роботи. Ми будемо відновлювати теплопостачання, водопостачання і енергопостачання в оці під’їзди.

Ганна Черненко, Володимир Павлов. Вісті

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023