Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

На Луганщині росіяни закінчують ділити Дружбу Народів

У луганському селищі Мілове РФ звела паркан посеред колись спільної вулиці, як стало відомо Вісті Ньюс. Споруда прийшлася не до вподоби місцевим, а ось українським прикордонникам взагалі довелося перенести міжнародний пункт пропуску. Інакше б бійці відомства лишилися на території країни-агресора. У МВС, навіть наголошують, що могли з’явитися передумови до провокацій проти наших прикордонників і навіть можливого захоплення їх у заручники. Про те, як росте стіна колючого дроту дізналися наші журналісти.

Радянська історія дивним чином відбилася на географії селища Мілове. В України та Росії лишилася спільна вулиця, яка і стала умовною межею між країнами. За кілька днів РФ остаточно розділить Дружбу Народів колючим дротом.

Руслан Грех, помічник начальника Луганського прикордонного загону:
Вулиця Дружби Народів фактично розділяє кордон на 2 сторони. Справа у нас українська сторона, зліва – російська сторона.

Ще один історичний спадок міг стати пасткою. Географічно міжнародний пункт пропуску “Мілове” був розташований на території Росії. Після появи паркану прикордонники могли б бути відрізані від України. І лишитися на території країни-агресора.

Анна Черненко, журналіст:
За кількадесят метрів звідси закінчується так званий російський паркан. Після його появи українські прикордонники були вимушені перенести пункт пропуску на 30 метрів, зараз його облаштовують. Він буде більш зручний і у відомстві наголошують, що слідкувати за роботою на цій ділянці стане легше.

На час “переїзду” пункт роботу не припиняв. Остаточно закінчити роботи тут мають до кінця тижня.

Руслан Грех, помічник начальника Луганського прикордонного загону:
Після того, як роботи будуть завершені, він буде знаходитися виключно на території України. І всі контрольні операції щодо пропуску осіб і транспортних засобів будуть здійснюватися на території України.

Мілове є найбільш східним смт в Україні. Тут живуть 5 тисяч людей. Багато родин мешкає так би мовити “на дві країни”, родичі ходять один до одного з луганського села до ростовського Черткове. Жартують, носять своїм українську ковбасу, бо смачніша. А от російський паркан не вподобали.

Ольга Царьова, живе на вулиці Дружби Народів:

Представьте, перед лицом, перед окном я вот буду смотреть на вот эту колючую проволоку! Как в тюрьме, честно говоря.

Раїса Ляшенко, живе на вулиці Дружби Народів:

Я б хотела забор вот такой спокойный. Да, спокойный якийсь такий, но не колючая проволока. Ну, не комфортно, и все.

Паркан посеред вулиці переміщатися не завадить, адже відповідно до закону, переходити на інший бік вулиці, тобто до РФ, і так було неможна. Для перетину кордону працюють два пункти пропуску – місцевий і міжнародний.

Ольга Царьова, живе на вулиці Дружби Народів:

Мы ж то местные идем через мост спокойно со своим украинским паспортом, перешли, нам что нужно пообщались со своими родственниками, и все.

Але все ж півтора кілометрова огорожа у життя селища внесе зміни. Розрізана вулиця Дружби Народів стане односторонньою, а районній владі доведеться збудувати нову дорогу.

Артур Король, голова Міловської РДА:

Це ділянка дороги між Міловим і Зоринівкою довжиною 4 км, яка, так сталося, проходить по території Російської Федерації. Для того, щоб убезпечити громадян від того, щоб не було порушень кордону, бо відповідальність за порушення кордону за російським законодавством все ж таки суттєва – 2 роки тюрми, зроблена об’їзна дорога.

Будівництво паркану фінішує вже за кілька днів. Про всяк випадок, роботи контролюють українські прикордонники.

Руслан Грех, помічник начальника Луганського прикордонного загону:

З початку проведення робіт російською стороною нами було вжито додаткових заходів щодо посилення режиму кордону, виставлені додаткові прикордонні наряди.

Офіційно російський паркан – це не демаркація, тобто визначення меж кордонів, а інженерні роботи. Тож Дружба Народів як і раніше лишиться роздільною лінією між двома країнами.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023