Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

На фіналі проекту «Молодь дебатує» у Харкові школярі обговорять насильство у відеоіграх та електронне голосування (16-17.02)

16 та 17 лютого у Харкові в Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого втретє відбудуться півфінали й фінал всеукраїнського проекту «Молодь дебатує». Уболівальниками будуть 200 осіб: 150 учнів старших класів та їх вчителі з 26 міст. А учасниками дебатів стануть 16 школярів та школярок з 12 міст і 9 областей України. Організатори заздалегідь оголосили теми для вирішальних дебатів. Вони, як завжди в проекті, актуальні. Так, в півфіналі обговорять «Чи варто заборонити відеоігри з елементами насильницьких дій над живими істотами?». А в фіналі поговорять на найгарячішу тему весни: «Чи варто запровадити в Україні електронне голосування на виборах?».

Проект «Молодь дебатує» збирає українських школярів на дебати вже третій рік. Коли він починався у 2016 році, в ньому взяли участь 113 учнів та учениць з 8 шкіл 4 регіонів країни. Тепер в проекті дебатують 800 дітей з 42 шкіл в 12 областях України, а всього методикою за всі три роки оволоділи більше 1200 школярів і школярок. У фінал цього року вийшли дебатанти з міст Якушенці, Хмільник (обидва – Вінницька область), Дніпро, Кривий Ріг, Краматорськ, Костянтинівка (Донецька область), Запоріжжя, Львів, Миргород (Полтавська область), Конотоп (Сумська область), Херсон, Чернігів.

Організатори звертають увагу на незвичайний формат дебатів: згідно методики «Молодь дебатує» перемагає той учасник або та учасниця, хто представить в процесі дискусії всі можливі аргументи по темі, використовуючи думки експертів та наукові дослідження, а також як найближче підійде до спільного рішення.

Ми навчаємо використовувати зважені та перевірені аргументи, а не кидатися популістськими гаслами. Це сприяє вихованню культури демократії в Україні», — пояснює координатор «Молодь дебатує», голова журі Ольга Пішель. Саме вона три роки тому привезла німецьку методику в Україну. «Крім того, ми навчаємо знаходити і диференціювати інформацію, адже одне з головних завдань проекту – розвивати у молоді критичне мислення, – додає Ольга Пішель.

За словами Віоли фон Крамон-Таубадель, керівниці німецької організації Internationales Haus Sonnenberg, яка ініціювала проведення проекту в Україні, така форма дискусії — важливий елемент демократії, а звичка до дебатів з ранніх років сприяє появі освічених і активних громадян:

Це як камені, кинуті у воду – з кожним роком кола на воді від цього проекту стають все більшими. Це видно по тому, як швидко розвивається проект в Україні.

Німецький формат дебатів в Україну привезла організація Internationales Haus Sonnenberg за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини і методичної – проекту Jugend debattiert. У Німеччині методика існує з 2001 року, і зараз по ній дебатують сотні тисяч німецьких школярів, а на фінал приходить президент Німеччини. У Харкові на фіналі теж буде офіційний представник ФРН: Генеральний консул Німеччини в Донецьку (офіс в Дніпрі) Вольфґанґ Мьоссінґер і почесний консул Німеччини в Харкові Тетяна Гавриш.

Заступник Генерального консула Петер Шмаль вважає, що німецький проект не дарма набирає популярність в Україні:

Українська молодь цікавиться демократичними методами дискусії. Це важливо для нас, тому що ми підтримуємо Україну в її прагненні розвивати демократичні цінності і зближуватися з країнами Євросоюзу, – пояснює дипломат.

Уміння дебатувати вітають і в Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого, що приймає фінал проекту вдруге:

Ми завжди раді бачити таких молодих, але вже дуже досвідчених дебатантів, – каже проректор вузу з наукової роботи Юрій Барабаш – Я з цікавістю слухав виступи, і судячи з того, що я чув, ці школярі вже готові бути студентами кращих університетів України, в тому числі і нашого. І ми будемо дуже раді – вміння слухати й знаходити потрібні аргументи необхідні в юриспруденції так само, як і в політиці.

Стати юристом планує одна з півфіналісток проекту Анастасія Тихонова з Краматорської ЗОШ I-III ст. №25 з профільним навчанням. Школярка вже була знайома з британським форматом дебатів, тепер освоює німецький і посилено готується до харківського фіналу:

Цей формат мені здається цікавіше і продуктивніше. Тут є вільна дискусія, де можна обговорити всі аргументи. А при підготовці потрібно більше працювати, шукати багато інформації, – пояснює дебатантка і додає. – Дебати вчать нас тому, що потрібно спочатку вислухати всі аргументи, а потім приймати рішення.

Вислуховувати аргументи дебатантів та приймати рішення – хто переміг, буде журі:

  • Ольга Пішель (Берлін) – керівник проекту, голова журі,
  • Володимир Жернаков (Харків) – канд. ю. н., професор Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого,
  • Аня Ланге (Київ) – DAAD-лектор, Національний технічний університет України
  • Юлія Баранник (Конотоп) – директор Конотопської гімназії,
  • Ярема Єлейко (Львів) – переможець Jugend debattiert International 2018,
  • Максим Чеботарьов (Дніпро) – переможець «Молодь дебатує» 2017.

А почесними гостями фіналу стануть:

  • Юрій Барабаш, професор, проректор Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого,
  • Віола фон Крамон, голова громадської організації “Internationales Haus Sonnenberg”, екс-депутат Бундестагу,
  • Том Петерс, керівник бюро Фонду Конрада Аденауера,
  • Сергій Сумленний, керівник бюро Фонду Ґенріха Бьолля.

Переможці дебатів минулих років сьогодні не тільки вчаться в найкращих вузах країни, вони стають суддями регіональних етапів і фіналу проекту. І я впевнена, в майбутньому ми ще не раз почуємо їхні прізвища, – впевнена Ольга Пішель. – В Україні проект вже третій рік, але постійно набирає обертів. Я пишаюся тим, що українські дебати за цією методикою – найперші і наймасштабніші за межами Німеччини.

Розклад національного фіналу німецько-українського проекту «Молодь дебатує»:
(Актова зала Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, вул. Пушкінська, 77). Вхід вільний.

16 лютого, субота, 13:00 – 18:00 – півфінал проекту. Тема: «Чи варто заборонити відеоігри з елементами насильницьких дій над живими істотами?»
17 лютого, неділя, 10:30 – 13:30 – фінал проекту. Тема: «Чи варто запровадити в Україні електронне голосування на виборах?».

Проект проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини і методичної підтримки Jugend debattiert.

Сайт проекту

Довідка
Проект «Молодь дебатує» з’явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати на іншій мові. І в 2016 році в українській версії проекту брали участь 113 учнів з 8 шкіл 4 регіонів країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов з Дніпра.
У 2017 році проект продовжився в набагато більшому масштабі – вже 400 українських школярів спробували свої сили в дебатах. Вони представляли 25 навчальних закладів з 8 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської областей. Переміг Максим Чеботарьов з Дніпра.
У 2018-2019 роках в проекті бере участь 42 школи та близько 800 дітей з 12 областей України: це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Львівська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Полтавська, Вінницька області.
Всього методикою за всі три роки оволоділи більше 1000 українських школярів і школярок.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023