Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Може все. Влад Погрібний, харківський підліток із синдромом Дауна, знявся в кіно. “Історію Лізи” покаже НВО

Харківський підліток із синдромом Дауна зіграв у кіно, яке незабаром побачать у 14 країнах Європи. Права на соціальну драму придбав канал НВО, що зняв всесвітньо відомі “Чорнобиль” та “Гру престолів”. Стрічка, в якій головні ролі грають двоє особливих підлітків, називається “Історія Лізи”. 

“Історія Лізи” – перший український фільм про людей із синдромом Дауна. Це соціальна драма, і фінал у неї трагічний. Але Влад, головний герой стрічки, першим згадує найсмішніший момент зі зйомок.

Влад, актор стрічки “Історія Лізи”:

Ел лук! Самый настоящий. Он был горький, но я все равно съел.

Улітку 2017-го життя родини Погрібних перевернулося. Їх запросили на зйомки. Режисер Олександр Жовна вирішив, що закохану пару підлітків із синдромом мають зіграти саме сонячні люди.

Наталя Погрібна, мати першого українського актора з синдромом Дауна:

Принятие решения было очень тяжелым. Почему? Из-за трагичности роли. Да, они искали такого актера, который умеет плавать, разговаривать, немного заикается. У Влада эти моменты есть. Мы спросили прежде всего у Владюшки, хочет ли он сниматься в фильме.

Влад обожнює кіно. І одразу погодився на роль, але все ледь не зірвалося. Зйомки співпали з його чемпіонатом з плавання у Польщі. Та автори актора дочекалися. І на знімальний майданчик відправилася вся родина. Разом розбирали ролі. Разом чекали прем’єри.

Павло Погрібний, батько актора:

Це така мрія, десь високо-високо. І тут так судьба повертається до нас, і наш син тоже виявляється може бути актором. Ну, він справився. У нього все гарно вийшло. Режисер цих дітей хвалив. Вони не грали, вони жили цією історією.

Влад уперше плавав у річці, отримав свій перший гонорар і вчився роздавав автографи. Його кіно кохання Лізу зіграла дівчинка Мар’яна з Кропивницького. Із нею підліток тепер зідзвонюється.

Влад щиро каже, не проти ще раз потрапити на зйомки. Хоча мріє десятикласник зовсім не про акторську кар’єру. У нього є шахи, теніс, плавання і плани на доросле життя.

Влад, актор фільму “Історія Лізи”:

Я хочу стать кулинаром-поваром. Я умею готовить пиццу, помагаю маме готовить еду.

У родині Погрібних сподіваються, що “Історія Лізи” змінить Україну після показу на НВО. У прокаті вітчизняному стрічка була недовго. І доведе, синдром Дауна – не вирок. Навчить батьків і суспільство без болю приймати особливого малюка. Вони як і здорові, здатні на все, якщо є любов і підтримка.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023