Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

“Моїй Мамі та іншим Жінкам”: Альона Воробйова готує книгу про рак, який може відібрати майбутнє, але не здатність любити життя

“Моїй Мамі та іншим Жінкам, яким страшно. Було чи буде,” – із цих слів починається артбук “Мистецтво жити під час хіміотерапії.” До нього увійшли роботи 10 професійних фотографів і щоденникові записи харків’янки Альони Воробйової, зроблені під час її лікування від раку. Авторка зазначає, що книга не тільки про хворобу, а хіміотерапія – метафора. І говорить із читачами про страхи смерті, болю, самотності, про їхню владу над людьми і про те, який потенціал для розвитку вони можуть дати. Книга пропонує незвичний, світлий і життєствердний погляд на таку страшну хворобу як рак, щоб підтримати інших онкохворих і допомогти їхнім близьким. Артбук “Мистецтво жити під час хіміотерапії” вийде восени 2020 року у харківському видавництві “Віват”.

Альона Воробйова знайома багатьом харків’янам як арт-директорка культурного центру ART AREA ДК, організаторка численних концертів, фестивалів і культурних подій у Харкові. На її пост у фейсбуці про те, що в неї діагностували рак молочної залози, відгукнулися сотні артистів, письменників, художників та інші творчі люди з різних країн. На підтримку Альони її друзі з арт-середовища проводили аукціони, продавали свої роботи, організовували концерти. Наймасштабнішим з них став “Найрідніший концерт” у Харкові, частину квитків на який подарували пацієнтам і лікарям онкологічних лікарень. Така неймовірна підтримка також стала одним із мотивів для дівчини рухатися вперед у своїй боротьбі.

Альона захворіла на рак у 38 років, як колись і її мама. Але мама відмовилася лікуватися, злякавшись хіміотерапії, її наслідків, втрати волосся, а з ними – жіночності. Альоні було 16 років, і вона добре пам’ятає ту паніку і страх, що переживала її мама. Коли Альона дізналася про свій діагноз, вже її старшій доньці було 16, а сама вона зіткнулася з тим же страхом: “без волосся я буду не жінка, недостатньо жінка.” Але не могла дозволити собі злякатися і програти. Тому що знала, як страшно буває дітям, коли їхня мама помирає.

Протягом восьми місяців дівчина проходила курс хіміотерапії. З самого початку їй не вистачало інформації про те, наскільки важко психологічно їй буде пережити “хімію”, до кого і куди звернутися по допомогу. Виникало багато питань, які не було кому поставити. За словами Альони, система медицини в Україні націлена на відновлення тіла і мало опікується психологічним станом людини – в той час як емоційні реакції часто критично впливають на здоров’я.

“У мене було розуміння, що все, що я відчуваю, треба записувати – розповідає Альона – щоб хтось інший, коли почне рух цим шляхом, уже не йшов у темряві, як я. Немов я беру за руку іншу жінку і веду її за собою. Тому що так – там буде страшно, буде боляче і самотньо, але там же буде і багато всього, за що ти будеш вдячна: пізнання себе, трансформація поглядів, нові цінності і неймовірний потенціал.”

Перед першим курсом хіміотерапії подруга Альони, фотографка Вікторія Агуреєва, запропонувала їй зробити фотосесію, щоб відволіктися від хвороби і зберегти пам’ять про її волосся – для неї самої, для дочок. Пізніше традицію фотосесій продовжили ще дев’ять фотографів: Катерина Переверзева, Каміла Давлятшина, Владислав Краснощок, Ігор Чекачков, Марго Колобова, Валентин Кузан, Анна Семенова, Тетяна Булгакова і Дмитро Чирик. Альона за порадою друзів вирішила об’єднати їхні фото і свої тексти. Так з’явився артбук “Мистецтво жити під час хіміотерапії”, який дає можливість поглянути через фільтр мистецтва на лякаючу багатьох тему.

Озвучила ідею артбука і взяла на себе загальну координацію по його випуску культурна менеджерка Марія Какуріна. Як розповідає сама Марія, “Я бачу в мистецтві не тільки можливості для самовираження, а й інструменти, які можуть змінити багато чого в житті людей. Я вірю, що наш артбук допоможе й іншим знаходити сили жити і не опускати руки.”

Артбук вийде у харківському видавництві “Віват”, яке відоме своєю відкритістю до соціально важливих тем та проєктів. “Піднімати через наші книги питання, важливі для суспільства, ми вважаємо одним зі своїх завдань – говорить Юлія Орлова, директорка видавництва. – Тема онкозахворювань – одна з таких, і мені вона, на жаль, близька – з цією хворобою зараз бореться і моя мама. Знаю, що ця книга допоможе тим, хто стикнувся з цим діагнозом, їхнім рідним. Я читаю Альону на Фейсбуці і захоплююся нею. Мені здається, що якби Альона не звернулася в наше видавництво, ми б самі бігали за нею і пропонували випустити артбук “Мистецтво жити під час хіміотерапії” саме у нас”– жартує Юлія Орлова.

Книга вийде восени 2020 року накладом в 500 примірників. Створення артбука підтримав Український культурний фонд. В рамках цієї співпраці всі книги передадуть онкологічним центрам, бібліотекам і галереям у всіх областях України. На сторінках проєкту в соцмережах буде викладений повний список місць, де кожен і кожна зможуть подивитися і почитати артбук абсолютно безкоштовно.

Сторінка артбука “Мистецтво жити під час хіміотерапії” в Facebook: https://www.facebook.com/an.art.of.living/

Instagram-аккаунт артбука “Мистецтво жити під час хіміотерапії”: https://www.instagram.com/an.art.of.living/

Сторінка Альони Воробйової в Facebook: https://www.facebook.com/magainweb

Проєкт підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою автора.

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023