Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Мешканці Балаклії виграють суди – компенсація втраченого майна від вибухів

Мають компенсувати втрачене. Апеляційний суд Харкова виносить рішення на користь балаклійців, що ще у 2017-му втратили майно через вибухи на складах військової частини, як стало відомо Вісті Ньюс. Проте навіть із позитивним рішенням на руках погорільці не можуть отримати гроші.

Ці гаражі за 800 метрів від складів. Вони розташовані на території військової частини. Коли в березні 17-го року усе довкола перетворилося на вибухаючий полігон, із 3 сотень боксів жодного не лишилося неушкодженого.

Тоді згоріли близько 40 машин. Родина Фєдосових знайшла в гаражі вже не Тойоту, а погорілий брухт.

Григорій Фєдосов, виграв апеляцію після вибухів у Балаклії:

Тут стояла машина – Тойота Королла, яка згоріла. 2003 року. Бачите, що зараз осталося після гаража, після взривів. Пройшло уже 2 года. У першу очередь після взривів я спасав, вивозив сім’ю. Тоді питався я раз зайти, другий.. Не міг дійти сюди ніяк.

Рік автовласнику знадобився, аби в судах з’ясували, хто має компенсувати йому втрачене: військова частина, Міноборони чи СБУ. Врешті, коли провину поклали на частину, та подала апеляцію. Ще за рік другий вирок.

Віра Фєдосова, дружина потерпілого:

Мы выиграли 152 тысячи – стоимость машины, которая сгорела. И 20 тысяч морального ущерба.

В очікуванні апеляції за знищену вогнем і снарядами автівку й Андрій Усатенко. Його гараж також вигорів до цеглин. Тут же винуватцем перша інстанція визнала винним Міноборони.

Андрій Усатенко, виграв суд після вибухів у Балаклії:

Первая инстанция присудила кошти в размере 242 тис. гривен и 10 тыс. морального ущерба. Сейчас дело уже в апелляции год. Рассчитываем – скоро будет.

Загалом, позиватися до військових наважилися тільки кілька погорільців. Усі в підвішеному стані, адже позитивні вироки ще не гарантують виплат.

Віра Фєдосова, дружина потерпілого:

У воинской части на сегодняшний день нет денег, которые бы они могли отдать людям на возмещение вот этого ущерба. Поэтому мы хотим, чтобы взыскание денег шло от Министерства обороны.

Григорій Фєдосов, виграв суд після вибухів у Балаклії:

В 50 год купив машину – не доїдав, ущемляв сім’ю. І так получилося. Забрало…

Юристи будуть оскаржувати вироки, не зважаючи на те, що отримали апеляції на користь своїх підзахисних. Вважають, що сукупну відповідальність мають нести й Міноборони, і військова частина.

Світлана Кужелєва, адвокат потерпілих:

На данный момент на уровне кассационных инстанций Верховного суда нет еще решения, которое бы точно сказало, кто понесет ответственность за взрывы в Балаклее.

Буквально днями райсуд виніс вирок і на користь іншого балаклійця. Міноборони має виплатити 300 тисяч морального збитку чоловіку, мати якого постраждала під час вибухів і врешті за місяць померла.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023