Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Караван, ДАФІ, Магелан – у Харкові та інших містах тривають перевірки ТРЦ і ТЦ

В Україні вже більше двох тижнів тривають перевірки ТРЦ і ТЦ – місць, де може збиратися для відпочинку чи покупок велика кількість людей, як стало відомо Вісті Ньюс. Подекуди, за даними Служби порятунку, перевірки та навчання закінчуються зовсім не райдужно. Тож центрам, у яких виявили порушення правил безпеки, висувають вимоги про усунення недоліків. Бували випадки, що рятувальників не допускали до перевірки об’єктів. Наші журналісти підготували огляд українських торговельно-розважальних центрів.

Огляд пожежної безпеки чи навпаки небезпеки ми розпочинаємо з Миколаєва. 6-го квітня інспекторів ДСНС не допустили до перевірок двох торговельних центрів в Інгульському районі. У відомстві говорять про будівельний супермаркет «33 квадратних метри», магазин електроніки «Ельдорадо», продуктовий супермаркет «Велмарт» та інші торговельні об’єкти та філії торгових мереж, що орендують приміщення в торгових центрах. На оперативному відео видно і те, як співробітникам відмовляють, і те, які засоби безпеки інспекторам вдалося побачити у ТЦ.

Максим Коваленко, головний інспектор Інгульського РВ:
На виконання протокольного рішення Уряду, наказу ДСНС співробітниками Інгульського районного відділу в Миколаєві ГУ ДСНС Миколаївської області попереджено керівника ТОВ «Новострой-люкс» про проведення позапланової перевірки у період із 6 по 10 квітня 2018 року. По прибуттю на місце для здійснення державного нагляду суб’єктом господарювання традиційно, як і впродовж останніх 5 років, не допущено до перевірки інспекторів.

У присутності поліції інспектори склали акти про недопущення на два об’єкти товариства з обмеженою відповідальністю.

У Харкові з початку протипожежної кампанії встигли перевірити вже низку ТРЦ і ТЦ.

Поміж перевірених і ТРЦ “Караван” на вул. Героїв Праці. 4-го квітня там пройшли навчання. У “Каравані” і дитячому розважальному центрі “Fly Park” влаштували умовну пожежу – через коротке замкнення електрообладнання в дитячій зоні ніби-то сталося загоряння. Дим заполонив увесь поверх і з’явилася загроза присутнім просто не знайти шлях до порятунку у диму. В умовах тренування пожежникам проаналізували, скільки часу необхідно на евакуацію всього ТРЦ. Спільно з адміністрацією на свіже повітря вивели близько 200 відвідувачів та співробітників. Також пройшло відпрацювання з гасіння загоряння.

Сергій Щербина, начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Харківській області:
Час евакуації, і я хочу зауважити, що евакуація здійснювалася зі всього торговельного центру, за домовленістю з адміністрацією центру була проведена повна евакуація. Час склав 6 хвилин. На евакуацію всього персоналу. Наші спостерігачі слідкували за відеокамерами, і повністю було видно весь ТЦ. Тож 6 хвилин, але є ряд недоліків стосовно евакуації безпосередньо для даного об’єкту в місцях, де було виникнення умовної пожежі, персонал тільки виводив людей до виходів евакуаційних, а далі люди не знали, куди їм іти. Тобто процес супроводження і направлення людей, що евакуюються до місця на свіже повітря, не завершений у повному обсязі. Але це стосується тільки даного об’єкту. Що є стосується охорони самого ТЦ, я хочу відмітити гідний рівень підготовки.

Головні аспекти, на яких зосередили увагу інспектори, – це те, наскільки справно працює в Каравані система раннього виявлення та оповіщення про пожежу, наявність засобів пожежогасіння, а також доступність шляхів евакуації. У відомстві наголошують, відповідно до чинного законодавства, за результатами перевірки виявили порушення правил пожежної безпеки, що можуть спричинити виникнення пожежі чи перешкодити евакуації людей.

Сергій Колосовський, начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ГСЧС України в Харківській області:

Нами було виявлено ряд недоліків, які будуть викладені в акті, – це стосується шляхів евакуації. Безпосередньо їхня кількість достатня для того, щоб евакуювати людей, але великою проблемою є їхня видимість. Їх невидно. Покажчики майже відсутні. Десь поодинокі покажчики є, але людина, яка прийшла в торговий центр, вона повинна, якщо щось трапилося, повернути голову наліво-направо і побачити, куди їй слід евакуюватися. Де найближчий вихід, щоб їй безпечно покинути дане місце. Також є великою проблемою орендарі, які знімають магазини, в оренду беруть приміщення. Вони за договором із власником даної будівлі відповідають за пожежну безпеку. Проблема в тому, що вони не всі добросовісні люди, і вогнегасники не перезаряджають. Крани і де є рукави, які повинні виконувати гасіння пожежі, закривають товарами. Також проблема в тому, що шляхи для евакуації захаращені острівками для торгівлі.

Тож рятувальники вручили керівникам закладу обов’язкові для виконання приписи з термінами для усунення порушень правил пожежної безпеки.

А ось 11-го квітня пожежники перевірили харківський ТРЦ ДАФІ на вул. Героїв Праці. І до центру в інспекторів багато зауважень.

Сергій Колосовський, начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ГСЧС України в Харківській області:
Уже выявлено ряд серьезнейших замечаний. Это и закрытые пути эвакуации, например, в первом зале кинотеатра. Из 4-х эвакуационных выходов фактически 2 заложены кирпичной стеной. Дальше – есть и пандусы встречаются на путях эвакуации, где люди могут спотыкаться, падать и будет давка.

У ДСНС наголосили, що всі висунуті зауваження будуть детально розібрані з адміністрацією закладу, аби їх усунути.

І такі ж перевірки проходять у Києві. Мер столиці Віталій Кличко проінспектував разом із ДСНС протипожежну безпеку в ТРЦ “Магелан”.

Віталій Кличко, мер Києва:

Ми не можемо ні в якому разі робити помилки, які робили в російському місті Кемерово. Тому перевірка триває, тому в кожному ТЦ зараз представники пожежної безпеки, ДСНС роблять зауваження, які повинні бути усунені.

Нагадаємо, перевірки у ТРЦ і ТЦ розпочалися за дорученням Кабміну.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023