Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Художників та художниць до 35 років запрошують до участі у Національній бієнале молодого мистецтва

Друга бієнале молодого мистецтва оголошує open call (відкритий конкурс) для художників та художниць. Відібрані за результатом конкурсу роботи будуть представлені в експозиції основної програми Бієнале. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури.
Організатори запрошують митців та мисткинь із усіх регіонів України, віком до 35 років, та творчі об’єднання (вік більшості учасників команди — до 35 років). Обмежень щодо технік  та видів художньої діяльності — немає. Термін подачі заявок – 18.12.2018 – 09.03.2019. Подати заявку та ознайомитися з умовами участі можна за посиланням.

Художників та художниць до 35 років запрошують до участі у Національній бієнале молодого мистецтва

Бієнале молодого мистецтва заснована Міністерством культури  і є однією із наймасштабніших подій, котру ініціювала держава, у царині візуального мистецтва в Україні. Бієнале вперше відбулася в 2017 році, в Києві, за назвою Фестиваль молодих українських  художників. Основними інституціями-організаторами були Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» та Національний художній музей. У перший рік у проекті взяли участь 67 молодих митців та мистецьких колективів, усього організатори отримали 394 заявки із усієї України.

Другим містом проведення, за рішенням Міністерства культури, було обрано Харків. Інституція-організатор у Харкові – харківська Муніципальна галерея у партнерстві з ЦСМ «ЄрміловЦентр» та PR-аѓенцією «Bagels & Letters». Голова оргкомітету Тетяна Тумасян  зазначає: «Бієнале – це спосіб показати погляд на світ нового покоління в українському візуальному мистецтві; відкрити нові імена та допомогти відбутися молодим митцям і мисткиням; зрештою, подивитися навколо та всередину себе через призму актуального мистецтва».

Бієнале відбудеться в Харкові у вересні 2019 року та триватиме майже півтора місяці.
За заявками, котрі можна надіслати до 9 березня 2019, кураторська група основної програми (Анастасія Євсєєва/Львів, Дарина Скринник-Миська/Львів та Борис Філоненко/Харків) обере проекти й роботи, що будуть представлені в основній експозиції Бієнале. Згодом, у жовтні, міжнародне журі оголосить переможців конкурсу.

Обрані на конкурсній основі куратори Бієнале запропонували концепцію під назвою: «Здається, я заходжу в наш сад»:

Рішення доглядати сад було проявом впевненості у найтемніші часи. На тлі катастроф, після землетрусів і бомбардувань, під час цілковитої втрати власних прагнень у задушливому однопартійному суспільстві, або, навпаки, у невпинному потоці змін, що розмивають старі напрямки й не дають нових мап для орієнтації. Коли картина світу остаточно ламається, а дія здається неможливою, ми все ще здатні налагодити стан речей — дбати про сад, – зазначають куратори в своїй концепції. Повну версію кураторського тексту можна знайти за посиланням.

Анастасія Євсєєва, учасниця кураторської групи Бієнале, відзначає:

Моя мета – пошук точок опори, а не питань чи відповідей. Це очікування нових імен та підходів. Кураторський текст для open call’у – не інструкція. Ми очікуємо роботи, які не просто відповідатимуть темі Бієнале, а вступатимуть із нею в діалог. Така взаємодія зможе трансформувати початкову тему Бієнале, надати їй нового прочитання.

Бієнале також матиме освітню програму (кураторка – Катерина Філюк), дитячу (куратори – студія Aza Nizi Maza) та паралельну програму — позаконкурсні художні проекти, мистецькі акції, перформанси.

Партнерами проекту також виступають Харківська міська рада та Харківська обласна державна адміністрація, Харківська школа архітектури, Hotel 19.
Додаткову інформацію щодо open call’у можна отримати, написавши організаторам:

FB Бієнале молодого мистецтваua.biennale2019@gmail.com

Довідка:
Куратори основної програми Бієнале

Борис Філоненко (Харків) – арт-критик, куратор, викладач. У 2016 році закінчив аспірантуру в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна за спеціальністю «Філософська антропологія, філософія культури» з дослідженням «Концептуалізації кольору в контексті філософії культури». Готується його захистити. Пише про сучасне українське мистецтво і комікси. Викладає курси «Філософія», «Кінематограф», «Інтерпретація культур: антропологія сучасного світу» в Харківській школі архітектури, читає чотирирічний курс «Повільна історія мистецтва» в арт-центрі Aza Nizi Maza (Харків). Співкуратор виставкового проекту «Тіні забутих предків. Виставка» (Київ, Львів, 2016), куратор виставок «Микола Коломієць. Загроза» (галерея Come in, Харків, 2014), «Кроти в чергах» (галерея Come in, Харків, 2016), «Музей плаката» (в рамках фестивалю еко-плаката «4-й блок», 2018) тощо. Автор мистецтвознавчої книги «Лувр. Володимир Костирко. Євген Равський» (видавництво Артбук, 2017) та низки статей, серед яких тексти про Павла Макова, Тіберія Сільваші, Ігора Яновича тощо. Редактор й автор видавництва IST publishing. Учасник художнього угрупування Alcofribas.

Дарина Скринник-Миська (Львів) –  кандидатка філософських наук,  арт-критикиня, мистецтвознавиця, лекторка, керівниця кафедри актуальних мистецьких практик Львівської національної академії мистецтв. У 2004 році закінчила ЛНАМ за спеціальністю «Реставрація творів мистецтва», 2006 – Львівське музичне училище ім. С. Людкевича за спеціальністю «Музичне мистецтво», 2008 – аспірантуру в ЛНУ ім. І.Франка на кафедрі історії та теорії культури філософського факультету. У 2009 р. захистила кандидатську дисертацію з історії філософії («Еволюція світоглядно-філософських засад українського образотворчого мистецтва на рубежі ХІХ – ХХ ст.»). Співрозробниця освітньої програми «Актуальні мистецькі практики» та співзасновниця однойменної кафедри, яку й очолює. Старший науковий співробітник науково-дослідного сектора ЛНАМ, де працює над темою «Некласична візуальна культура в українському мистецтві ХХ-ХХІ ст.». Авторка-розробниця курсу «Філософія мистецтва ХХ-ХХІ ст.», окрім якого викладає курс «Культурологія», спецкурси «Сучасна галерейна справа», «Вступ до актуальних мистецьких практик»; керує написанням дисертаційних робіт. Учасниця наукових конференцій, круглих столів, дискусій, наукових семінарів, воркшопів. Авторка низки статей, серед яких тексти про Л. Медвідя, О. Турянську, Г. Лисик та ін.;  вступних статей до каталогів; виставкових проектів (фестиваль медіа-мистецтва «Тетраматика», «Сакральний простір»); рецензій. Співкураторка проекту «Акт прийому-передачі» (Івано-Франківськ, 2018), учасниця проекту “Дні модернізму у Львові” (2016), учасниця проекту “Пуцлі” спільно з Остапом Лозинським (галерея «Дзига», 2017), членкиня експертної групи по розробці концепції Музею сучасного мистецтва Корсаків (Луцьк, 2018).

Анастасія Євсєєва (Львів) – менеджерка культурних проектів, кураторка. У 2007 році закінчила Європейський університет за спеціальністю «Менеджмент ЗЕД», у 2018 році закінчила магістратуру ЛНАМ за спеціальністю «Менеджмент мистецтва». Співкураторка проекту «Акт прийому-передачі» (Івано-Франківськ, 2018), членкиня та співорганізаторка подій European Business Association (Львів), співорганізаторка і фасилітаторка соціокультурних семінарів та молодіжного табору Leadership Camp (ґрантова програма уряду США), входила до складу робочих груп Design4Museum. Giovanni Ottonello Workshop. (Музей І.Гончара, 2016) та Culture as Method for Change (Полтавський художній музей, 2018), учасниця Кураторського інтенсиву з Яніною Пруденко (Івано-Франківськ, 2017), слухачка відкритих лекцій 10th Berlin Biennale Curators Workshop: BBX Crit Sessions (2018), учасниця наукових конференцій та семінарів

Чтобы отписаться от этой рассылки, перейдите по ссылке

 

 

5 прикрепленных файлов

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023