Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Художній та Історичний музеї Харкова у полоні води та очікуванні ремонтів

У Харкові музейникам приходиться опановувати новий фах – вичерпувати воду та рятувати безцінні твори мистецтва. Річкою талий сніг потік по стінах Художнього музею, як стало відомо Вісті Ньюс. Негайно знімати довелося картини Рєпіна та Сурикова. Тим часом в Історичному музеї затоплює скляну прибудову, яку вже 6 років не можуть добудувати та відкрити. Обласна влада обіцяє навесні почати ремонти обох дахівок, хоча проблема дірявих стріх тягнеться не перший рік.

Всесвітньо відомих “Запорожців” Рєпіна зберігає Харківський художній музей. У його фондах 25 тисяч експонатів, датованих 15 -18 століттями. І над цими скарбами потік дах. Музейникам довелося вийти на цілодобове чергування та озброїтися відрами.

Вікторія Кацай, головний зберігач фондів Художнього музею:

Тряпочки, выкручивали в ведра – вот и вся нехитрая система.

Дах музею востаннє ремонтували в 60-роках. Вже кілька років на стелі над залами з’являлися мокрі плями. Цьогоріч по стінах потекла річка, і кілька картин взагалі довелося зняти.

Фото: KHARKIV Today / Сергій Козлов

Вікторія Кацай, головний зберігач фондів Художнього музею:

Как только появилась малейшая угроза протекания на картины, даже не протекания, а из-за того, что идет вода и повысится в этом участке зала влажность мы эти картины сняли сразу. Мы сняли 2 картины репина и 2 картины Сурикова.

Воду зупинили, тепер головний ворог мистецтва – вологість. Реставратори обходять зали, щоб вчасно помітити найменші можливі зміни в картинах.

Михайло Мглинець, художник-реставратор:

Может произойти отслоение крашеного слоя, вседания. Вот такие разрушения. Здесь такого нет, по сколько не было прямого попадания воды. Но несколько повышена влажность.

Фото: KHARKIV Today / Сергій Козлов

Обласні чиновники говорять, що проблема на контролі. Проект ремонту даху розроблений минулоріч, тепер чекають виділення коштів.

Олег Яцина, директор Департаменту культури та туризму ХОДА:

Будуть виділені кошти, і у квітні розпочинаються роботи. Інший транш, той що до 8 млн не вистачає, маю на увазі близько 5 млн буде виділений на наступний сесії.

В очікуванні й Історичний музей Харкова. І там також сніг обертається потопом. Скляну прибудову до 100-річної будівлі мали звести кілька років тому, проте роботи зупинили. І тепер вже недобудова потребує реконструкції. Днями з ями майбутнього ліфту відкачали близько 5 тонн талої води.

Віталій Співак, заступник директора Харківського історичного музею:

Протечки есть как снаружи, так и внутри. Потому что не доделаны работы по установке уже в самих трубах электрических кабелей снеготаяния.

У грудні на ремонт даху та монтаж системи таяння льоду вже виділили мільйон гривень. Облаштувати ж усе це не встигли, і тепер багатомільйонну прибудову просто не чіпають – до весни небезпечно.

Фото: KHARKIV Today / Сергій Козлов

Віталій Співак, заступник директора Харківського історичного музею:

Саму пристройку сейчас закрыли, потому что представители музея не знают, сколько снега, какое давление, сколько стекло выдерживает. Просто закрыли и до весны туда никто не может попасть.

На щастя, музейникам вдається не допустити течі над фондами та виставковими залами Істормузею. Але поки нарешті дійде до якісних ремонтів тут про всяк випадок мають гарячий набір прибиральників – діжки та ганчірки напоготові.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023